Synen på ukrainare är mer positiv än synen på utomeuropéer i fyra europeiska länder

En ny undersökning som handlar om hur 16 000 personer i Sverige, Österrike, Italien och Tyskland upplever de nyanlända ukrainska flyktingarna och utomeuropéerna visar att invånarna i dessa fyra länder överlag hyser en mer positiv syn på ukrainarna än på utomeuropéerna.

Vidare upplever invånare som bor i storstäder större spänningar i relation till utomeuropéerna än vad invånare i småstäder gör. Svenskarna och italienarna anser också att utomeuropéerna är mer integrerade i sina respektive länder jämfört med tyskarna och österrikarna.

Samtidigt har svenskarna och österrikarna det gemensamt att de upplever fler negativa relationer till utomeuropéerna jämfört med fr a italienarna.

Slutligen visar undersökningen att de allra flesta inte har någon kontakt med flyktingar oavsett ursprungsland och ursprungsregion. Majoritetssvenskar kommer i kontakt med utomeuropéerna på jobbet och när de handlar i en affär o s v men enligt den klassiska s k kontakthypotesen krävs det att majoritetsbefolkningen interagerar mer intensivt med utomeuropéerna på fritiden för att ett djupare möte ska kunna äga rum.