Kriget i Ukraina är ett proxykrig mellan de båda Korea

Efter Putins uppmärksammade och inte minst storstilade besök hos Kim Jong-un i Pyongyang står det nu klart att kriget i Ukraina också är ett proxykrig mellan de båda Korea.

Sydkoreanska granater regnar över ryssarna och faktum är att Sydkorea tidvis har levererat fler granater till Ukraina än hela EU sammantaget trots att Nobels gamla vapenfabriker i Värmland går på högvarv och ”skriker” efter folk att nyanställa medan nordkoreanska granater omvänt faller över ukrainarna och inte minst terroriserar de den ukrainska civilbefolkningen.

Koreaner strider också på båda sidor och har gjort så ända sedan den andra ryska invasionen av Ukraina inleddes i början av 2022. Ett flertal koreaner som tillhör den koreanska minoriteten i Ukraina har gjort sig bemärkta under kriget och stupat som ukrainska krigshjältar och sydkoreanska frivilliga har också stridit i den ukrainska armén medan koreaner som tillhör den koreanska minoriteten i Ryssland omvänt strider som soldater i den ryska armén och nordkoreansk militär med expertkunskaper sägs befinna sig på plats som instruktörer och rådgivare åt ryssarna.

I både Ukraina och Ryssland går den koreanska minoriteten under beteckningen Koryo saram och i Ukraina finns det runt 15 000 koreaner varav tusentals just nu befinner sig i Sydkorea där de har fått asyl. I Ryssland uppgår Koryo saram-minoriteten till minst 150 000 individer och ett flertal av dem har på olika sätt gjort sig bemärkta i den ryska samtidshistorien såsom Viktor Tsoj som grundade den moderna ryska populärmusiken och både koreanerna i Ukraina och Ryssland är ättlingar till de koreaner som Stalin lät deportera från den ryska Fjärran östern-regionen till Centralasien på 1930-talet.