Endast 2% av fotbolls-Sveriges maktelit har någon form av bakgrund utanför Skandinavien

Endast 2% av fotbolls-Sveriges maktelit har någon form av bakgrund utanför Skandinavien:

TV4:s Andréas Sundberg har undersökt de 677 personer som utgör fotbolls-Sveriges maktelit och det handlar om ledamöterna i samtliga styrelser i Svenska Fotbollförbundets organisation (förbundsstyrelsen, kommittéer under förbundsstyrelsen och olika fristående organ utsedda av förbundsmötet), Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Ettanfotboll, Distrikten och elitklubbarna i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och elitettan.

Undersökningen syftar till kartlägga mångfalden utifrån kön och utomskandinavisk bakgrund och visar att till skillnad från 2015 när en liknande undersökning genomfördes så har andelen kvinnor ökat från 24% till 35%.

Däremot har ingenting hänt vad gäller utomskandinavisk bakgrund – det handlade om 2% 2015 och det handlar fortfarande om 2% idag 2024 och de flesta av dem har bakgrund i Finland eller i ett europeiskt land.

Det handlar totalt om 17 personer varav endast en är ordförande för en elitfotbollsklubb – Bollstanäs Peyman Rezapour – och det finns exempelvis fler personer som heter Anders än dessa 17 personer.

Inom Svenska Fotbollförbundets olika styrelser och nämnder finns det bara två personer som har bakgrund utanför Skandinavien och inom Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam finns det ingen som har det.