SD har mer eller mindre helt slutat bry sig om vilka partiet träffar och har kontakt med internationellt eller ”säg mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är”:

SD har mer eller mindre helt slutat bry sig om vilka partiet träffar och har kontakt med internationellt eller ”säg mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är”:

SD har en lång historia av att samarbeta med syskonpartier i andra länder och på 90- och 00-talen handlade det i många fall om väldigt extrema och i en del fall också våldsamma grupper. Efter riksdagsinträdet har dock SD försökt att undvika att ha relationer med de mest extrema partierna på det internationella planet för att framstå som respektabelt och salongsfähigt inför den svenska borgerligheten. Det var t ex orsaken till att SD valde att ansluta sig till den högerpopulistiska ECR-partigruppen i EU-parlamentet och samtidigt ta avstånd från den högerradikala ID-gruppen.

Efter Tidöavtalets ingående i oktober 2022 tyder dock mycket på att SD numera inte längre bryr sig i att upprätthålla en fasad av att partiet inte vill befatta sig med grupper som t ex är ryssvänliga, konspiracistiska och även kryptoantisemitiska.

Richard Jomshof deltog nyligen på ett arrangemang i Danmark anordnat av det danska s k antijihadistiska och högerextrema Tryckfrihetssällskapet och representanter från partiets tankesmedja Oikos deltog den 16-17 april på den nationalkonservativa konferensen i Bryssel som dominerades av ID-partier som franska RN.

Och nu i helgen var det dags igen – då deltog representanter från SD:s studentorganisation Konservativa förbundet på den s k CPAC Budapest-konferensen i den ungerska huvudstaden där ledare och höga företrädare för radikala partier som belgiska Vlaams Belang, holländska FvD och österrikiska FPÖ deltog.

Det är troligt att SD har slutat att upprätthålla en anständig fasad internationellt p g a att det inte har någon betydelse längre p g a Tidöavtalet – d v s partiet blir inte på något sätt straffat för att dess företrädare frotterar sig med och har relationer till extrema grupper utanför landet.