Försvarsviljan är högst bland invånarna med utländsk bakgrund i miljonprogramsområdena

I den senaste tidens debatt har det hetat att invånarna med utländsk bakgrund i miljonprogramsområdena är potentiella ”landsförrädare” som inte tycker om Sverige från högerns sida och fr a från SD:s sida men nu visar en ny undersökning som Järvaveckan har genomfört att så inte är fallet.

Järvaveckans Ahmed Abdirahman skriver idag på DN Debatt:

”Vem kan tänka sig strida och dö för Sverige? Världsläget och Nato gör frågan än mer aktuell. Invånare med utlandsfödda föräldrar är mindre benägna att genomgå värnplikten, men vår undersökning visar att det inte beror på försvarsviljan. Tvärtom – de är mer villiga att slåss för Sverige än övriga befolkningen.”

https://www.dn.se/debatt/forsvarsviljan-hogre-bland-svenskar-med-utlandsk-bakgrund

I en tid där ­Sverige står inför ökade säker­hetshot och har gått med i Nato, är frågan om svenskar­nas beredskap att försvara sitt land mer relevant än på mycket länge. Speciellt vad gäller utsatta områden, där cirka 570 000 människor bor – många med utländsk bakgrund och många med erfaren­heter från krigshärjade länder – är det av stort intresse att förstå försvars­viljan.

Statistik från Plikt- och prövningsverket visar att unga med utlandsfödda föräldrar generellt visar lägre intresse för att tjänstgöra i värnplikten. Samtidigt antyder en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI (Svenskarnas försvarsvilja, 2021) att det inte är någon större skillnad i personlig försvarsvilja mellan infödda och utlandsfödda. FOI är öppna med att deras slutsats är osäker på grund av bristfälligt underlag. Det gäller särskilt de grupper som Järvaveckan Research specialstuderar: svenskar med utländsk bakgrund i utsatta områden.

Järvaveckan Research kan nu i samverkan med Indikator Opinion presentera en färsk undersökning som ger svar. Det är första gången en sådan studie genomförs i Sverige. Enkätsvar har samlats in från 3 300 personer som bor i utsatta områden. För att kunna jämföra med övriga Sverige har samma frågor ställts till ett slumpmässigt urval om 1 000 personer.

Frågan som ställdes var: ”I händelse av ett militärt angrepp på Sverige, hur villig skulle du vara att delta i en stridande funktion för nationens försvar, trots faran för ditt eget liv?” En skarp fråga. Den berör inte bara viljan att slåss utan också att ta risken att dö för Sverige.

Undersökningen, som genomfördes i januari–februari i år, visar att det inte är någon avgörande skillnad i försvarsvilja mellan de som bor i landets ut­satta områden och de som bor i övriga Sverige. Knappt hälften i båda grupperna säger sig vara mycket eller ganska villiga, även om försvarsviljan är någon procentenhet högre hos de som inte bor i utsatta områden. Det finns inte heller någon drastisk skillnad i antalet ovilliga. Även här är det någon enstaka procent som skiljer grupperna åt.

Utsatta områden kännetecknas bland annat av en hög andel invånare med utländsk bakgrund. I ett nästa analyssteg delar undersökningen upp svarande i utsatta områden i de som har utländsk bakgrund och de som har svensk.

Med slående resultat: personer med utländsk bakgrund som bor i utsatta områden har högst försvarsvilja. Högre än deras grannar med svensk bakgrund. Högre än de som bor i övriga Sverige.

Hos dem med utländsk bakgrund i utsatta områden är det 51 procent som är mycket eller ganska villiga att strida för Sverige och riskera sitt liv. Motsvarande siffra för övriga invånare är 47 procent. När vi räknar in ovilliga kvarstår skillnaden. Balansmåttet (mycket eller ganska villiga minus inte alls eller inte särskilt villiga) är plus 19 hos dem med utländsk bakgrund och plus 7 för övriga invånare. Vi ser alltså en markant skillnad i försvarsvilja.

Skillnaden i vilja att strida för Sverige med risk för sitt liv kan inte förklaras enbart med andra förhållanden som ålder, kön eller var man befinner sig på politikens höger–vänsterskala. När undersökningen tar hänsyn till dessa faktorer kvarstår ett självständigt samband mellan att ha utländsk bakgrund i ett utsatt område och högre försvarsvilja.