För första gången sympatiserar över 20% av stockholmarna med SD och minst 30% av de majoritetssvenska stockholmarna skulle rösta på SD om det hade varit val idag liksom en av tre av alla manliga stockholmare och en av tre av huvudstadens arbetare

För första gången någonsin sympatiserar över 20% av stockholmarna med SD och minst 30% av de majoritetssvenska stockholmarna skulle rösta på SD om det hade varit val idag liksom en av tre av alla manliga stockholmare och en av tre av huvudstadens arbetare:

Under innevarande månad har SD för första gången någonsin ”spräckt” den magiska 20%-gränsen i rikets huvudstad – d v s om det hade varit val idag så hade SD erhållit över 20% av stockholmarnas röster.

Dessutom hade SD blivit större än M (som hade erhållit 18% i Stockholm om det hade varit val idag), som normalt annars är ett mycket stort parti just i Stockholm där landets högutbildade höginkomsttagare både är kraftigt koncentrerade och överrepresenterade.

Med några få undantag är det mycket ovanligt att ett högerpopulistiskt och högerradikalt parti når upp till 20% i en europeisk huvudstad och det gäller t o m i Central- och Östeuropa med undantag av Warszawa och Budapest. I Nord-, Väst- och Sydeuropa har det hittills enbart gällt Wien (någon enstaka gång), Rom och möjligen också Köpenhamn (och i så fall i EU-valet 2014).

Samtidigt är det svårt att säga varför en så hög andel av stockholmarna plötsligt har blivit pro-SD för under många år tvingades SD harva på med endast 10-15% just i Stockholm och detta mätt i både valresultat och opinionsmätningar.

Det är dock ett faktum att sedan i höstas har SD gått upp kraftigt just i Stockholm från endast runt 15% i september 2023 till dagens 20% och det är väl tyvärr troligt att det åtminstone bl a handlar om skjutningarna och sprängningarna.

Mot bakgrund av att runt 50% av stockholmarna numera har någon form av utländsk bakgrund och fr a gäller det utomeuropeisk bakgrund (närmare 1/3 av alla stockholmare har antagligen numera någon slags utomeuropeisk bakgrund) så går det att anta att minst 30% av de majoritetssvenska stockholmarna skulle rösta på SD om det hade varit val idag liksom en av tre av alla manliga stockholmare och antagligen också en tredjedel av den stockholmska arbetarklassen.