När förekom de båda svenska rasorden ”blatte” och ”svartskalle” för första gången i tryckt form?

Många av de svenskspråkiga rasorden är i praktiken lånord från andra språk men bland de inhemska och ”egenproducerade” rasorden sticker fr a två fram som beteckningar på personer som inte kan passera som infödda vita majoritetssvenskar – nämligen ”svartskalle” och ”blatte” även om andra beteckningar såsom ”babbe” nog har kommit att konkurrera med dessa båda benämningar under senare år.
blatt.jpg
 
Första gången ordet ”blatte” förekom i tryckt form var då i en Aftonbladet-insändare från 1960 som bl a kritiserade att artisten Sonya Hedenbratt hade använt ordet i ett tv-program om jazzmusik och 1965 listades även ordet i en slangordlista som Aftonbladet publicerade. Därefter dröjde det till 1967 innan ordet ”blatte” förekom igen i en Aftonbladet-intervju med Leena Lampu vars blandade dotter Maria hade kallats det av en sjuksköterska och 1969 medtogs därefter ordet i Svensk slangordbok.
ord.jpg
 
Första gången ordet ”svartskalle” förekom i tryckt form var i ett Expressen-reportage från 1966 som handlade om ett förmodat majoritetssvenskt ungdomsgäng som bl a hade gjort sig känt för att trakassera och även misshandla invandrare ”på stan” i Stockholms innerstad som de just kallade för ”svartskallar”. Andra gången ordet ”svartskalle” förekom var i en Aftonbladet-intervju med Ahmed Ben Kacem från Marocko som hade avskedats och samtidigt kallats för ”svartskalle”. Det är denna sista förekomst som Svenska Akademien omnämner i sin ordbok som den första förekomsten av ordet i tryckt form, d v s Svenska Akademien har m a o missat Expressen-reportaget från 1966.
Namnlöst.jpg
 
Första gången ordet ”babbe” förekom i tryckt form var f ö i ett Expressen-reportage från 2012 som behandlade den s k järnrörsskandalen.
 
Samtidigt är det mycket svårt för att inte säga omöjligt att säga exakt när dessa rasord myntades och än mer vem som gjorde det då det inte är möjligt att spåra ett ords första förekomst i talad form annat än om ordet skulle råka förekomma för första gången i t ex en sångtext eller i en replik i en pjäs eller i en film och därefter bli känt och populariserat. Det är dock mycket troligt att just rasordet ”babbe” myntades av SD:arna och inom SD-miljön.