Den märkliga historien om hur en vietnamesisk anarkist förändrade Vietnams historia idag för 100 år sedan och indirekt förorsakade den västerländska 68-revolten

Idag för 100 år sedan tog Vietnams öde en ny vändning som senare under efterkrigstiden skulle få återverkningar i hela världen och inte minst i västvärlden på 1960- och 70-talen.

Den 19 juni 1924 kastade en ung vietnamesisk man vid namn Phạm Hong Thai in en bomb på Guangzhous (som tidigare kallades Kanton) dåvarande finaste hotell Victoria Hotel på Shamian-ön där den västerländska kolonialeliten frotterade sig. Det hör till saken att Guangzhou med omnejd både då och nu var och är Kinas port till Väst och den kinesiska tillverkningsindustrins epicentrum.

Bombattentatet ägde rum när Guangzhou skakades av syndikalistiskt inspirerade strejker och när anarkismen fortfarande hade ett starkt inflytande över vänstern och arbetarrörelsen i Öst- och Sydostasien och Thai tillhörde den anarkistiska gruppen Tam Tam Xa som förespråkade direkt aktion och den s k handlingens propaganda för att bekämpa Franska imperiets närvaro i Asien.

På 20-talet fanns det inte bara kinesiska anarkister i Guangzhou, vilka delvis finansierades av kinesiska exilanarkister i Frankrike, utan där befann sig även vietnamesiska, koreanska, japanska och andra asiatiska anarkister och t o m några västerländska anarkister som hjälpte de kinesiska fackföreningarna att organisera sig på syndikalistiskt vis.

Bomben var ämnad att döda den viktigaste franska asiatiska kolonin Indochines generalguvernör Martial Henri Merlin, som tidigare hade varit generalguvernör över Franska Karibien, men denne klarade sig med en hårsmån och i stället dödades och sårades ett flertal västerlänningar som var på plats såsom en fransk direktör vid Banque de l’Indochine och en amerikansk silkeshandlare medan Frankrikes generalkonsul i Guangzhou Laurent de Casabianca skadades. En grupp amerikanska sjömän som hade bevittnat bombattentatet sprang efter Thai som först sköt mot amerikanerna och sedan kastade sig i den närbelägna Pärlfloden där han drunknade.

Thais attentat på Victoria Hotel i Guangzhou sände chockvågor genom de västerländska kolonierna i Öst- och Sydostasien och gjorde samtidigt denne till en hjälte över en natt och idag räknas Thai som Vietnams första stora revolutionära martyr. På 1920-talet hade nämligen många vietnamesiska revolutionärer resignerat och närmast gett upp kampen för att driva ut fransmännen ur Vietnam. Thais attentat kom därför som en blixt från klar himmel och radikaliserade en ny ung generation vietnameser.

Senare under samma år anlände en annan ung vietnamesisk man som på den tiden kallade sig Nguyen Ai Quoc och som senare kom att bli världsberömd som Ho Chi Minh till Guangzhou och övertalade nio av Tam Tam Xas medlemmar att ansluta sig till hans revolutionära ungdomsförbund och i januari 1930 omvandlades samma förbund till Vietnams kommunistparti och resten är, som det heter, historia.

År 1954 lyckades Ho Chi Minh slutligen driva ut fransmännen från Sydostasien i och med slaget vid Dien Bien Phu som i sin tur resulterade i Algerietkriget och skyndade på nedmonteringen av både de franska och brittiska kolonialimperierna och på 60- och 70-talen spelade det efterföljande Vietnamkriget en avgörande roll för att radikalisera en hel generation av barn och ungdomar i västvärlden.

Själv besökte jag Shamian-ön för ett antal år sedan och jag bodde då på västerlänningarnas gamla ärevördiga hotell i europeisk stil där Thais attentat ägde rum för 100 år sedan som idag heter Victory Hotel och inte Victoria Hotel. År 1949 lämnade västerlänningarna Guangzhou och Shamian-ön i och med Maos och kommunisternas seger i Kinesiska inbördeskriget och idag är ön, som helt och hållet består av gamla kolonialbyggnader och som gör att en för ett ögonblick tros förflyttad till Londons, Paris, Berlins, Sankt Petersburgs eller Wiens historiska innerstäder, något av ett ”Disneyland” där unga kinesiska brudpar blir fotograferade och där dagens Guangzhou-invånare flanerar runt och insuper den romantiska atmosfären.