De högerpopulistiska och högerradikala partierna gick framåt med nästan 50 mandat och erhöll preliminärt 24% eller runt 45 miljoner röster

Även om valresultaten runtom i Europa ännu ej är färdigräknade – t ex kämpar MP (f n 13,8%) och SD (f n 13,2%) fortfarande om bronsplatsen för svensk del när 414 valdistrikt återstår att räknas – så tyder allt på att högern och radikalhögern är EU-valets båda vinnare räknat i både antal mandat och antal röster.

Den konservativa partigruppen EPP gick framåt med 14 mandat och är fortsatt störst även i det nya parlamentet medan de högerpopulistiska och högerradikala partierna gick framåt med nästan 50 mandat inräknat den högerpopulistiska partigruppen ECR, som svenska SD ingår i, den högerradikala partigruppen ID samt ett flertal partier som står utanför eller ännu ej har valt en partigrupp såsom tyska AfD, bulgariska Vazrazhdane, ungerska Fidesz och rumänska AUR.

Alla andra partigrupper backade förutom den vänsterradikala gruppen som gick framåt med två mandat och fr a gäller det de liberala och gröna partigrupperna.

Nu är det upp till EPP och de gamla, borgerliga partierna runtom i Europa om de vill börja inleda ett samarbete med de högerpopulistiska och högerradikala partierna av svensk modell (d v s via ett paneuropeiskt Tidöavtal) eller ej eller om de vill fortsätta att samarbeta med de stukade socialistiska och liberala partigrupperna.

De högerpopulistiska och högerradikala partierna erhöll sammanlagt preliminärt 24% eller runt 45 miljoner röster vilket är en bit ifrån de befarade 30% som opinionsundersökningarna indikerade. Valresultatet liknar 2019 års EU-val då samma och motsvarande partier erhöll 23,7% och 47,6 miljoner röster men samtidigt är 2019 års val inte jämförbar med 2024 års val p g a att Storbritannien fortfarande var med i EU på den tiden.

Det ska samtidigt påminnas om att ett flertal fr a central- och östeuropeiska partier som är med i EPP de facto är populistpartier såsom bulgariska Gerb och slovenska SDS och om även deras röster räknas med så erhöll de högerpopulistiska och högerradikala partierna uppemot 27-28% i 2024 års EU-val.

Den franska kartan är f ö i en klass för sig – RN dominerar nästan hela landet med undantag för delar av Paris och ett antal gamla socialistiska fästen i södra delen av landet och i Italien tog de högerpopulistiska och högerradikala partierna likaså hem nästan hela landet inklusive huvudstaden Rom där det största regeringspartiet FdI, som är den direkta arvtagaren till Mussolinis gamla fascistparti, erhöll nästan 30%. I Österrike dominerar likaså FPÖ i större delen av landet förutom i ”det röda Wien” där partiet ”bara” erhöll 18,6% och där socialdemokraterna är fortsatt störst.