Min första doktorand tilldelas Sveriges Radios lyrikpris

Poeten, kritikern och doktoranden Judith Kiros tilldelades igår det tredje litterära priset på kort tid – Sveriges Radios lyrikpris – för sin andra diktsamling ”Det röda är det gränslösa” som kom ut förra året och liksom de tidigare två utmärkelserna är det synnerligen välförtjänt.

Judith och jag har känt varandra sedan 2010-talets debatter om ras och rasism och vi är idag kollegor vid Karlstads universitet och det har slumpat sig så att Judith är min första doktorand någonsin – jag är nämligen hennes bihandledare och om lite mer än två månader äger slutseminariet rum i Karlstad vad beträffar hennes avhandlingsprojekt.

”Judith Kiros, doktorand i engelsk litteratur vid Karlstads universitet, tilldelas Sveriges Radios Lyrikpris 2024 för diktsamlingen Det röda är det gränslösa.

– Det betyder mycket för mig, säger en mycket glad Judith Kiros.”

https://www.kau.se/nyheter/judith-kiros-belonad-med-tredje-litteraturpris

Detta är det tredje priset till Judith Kiros och diktsamlingen på kort tid. I slutet av förra året belönades hon både med Svenska Dagbladets litteraturpris och Mare Kandrepriset.

Sveriges Radios Lyrikpris har delats ut sedan 1958. Det är landets äldsta poesipris och därmed också ett av de mest välrenommerade.

– Det känns såklart väldigt fint att ha tilldelats det här priset och att veta att boken har kommunicerat någonting meningsfullt till folk som har läst den. Det betyder mycket för mig, säger Judith Kiros, på kvällen efter att priset delats ut.

Lyrikprisjuryns motivering är: ”Ett visionärt raseri strömmar över sidorna när medeltida helgonlegender flätas samman med en igenkännlig vardag i Judith Kiros ‘Det röda är det gränslösa’. Beskt, humoristiskt och briljant frammanas en samtid och tidlöshet som flimrar av både ljus och beckmörker.”

– En jättefin motivering! Den handlar ju mycket om isolering, om depression, om hopplöshet. Men jag tänker mig ändå att det finns någonting i den obotliga tröstlösheten som också kan tilltala folk. Samtidigt som vi lever i en samtid som präglas av optimism eller hets kring optimism, sa Judith Kiros till Sveriges Radio direkt efter tillkännagivandet, efter lunch på torsdagen.

Hon berättade också att firandet skulle få vänta till kvällen, eftersom hon skulle sätta sig och skriva vidare på sin avhandling. Hon är doktorand vid Karlstads universitet där hon ingår i Kulturvetenskaplig forskargruppen, KuFo. Hennes avhandlingsprojekt fokuserar på svart brittisk poesi från 1970-talet till 2010-talet och undersöker genom närläsningar av ett antal poeter idén om den svarta diasporans syn på hemsökelsens poetik.

Förutom forskningen undervisar hon också på Karlstads universitets nya, ettåriga utbildning i kreativt skrivande, som ges för första gången detta läsår.