Utbildningsminister Mats Persson fortsätter till synes sitt korståg mot ”woke-vänstern” bland landets högskolestudenter

Igår inträffade något helt nytt och fr a något oerhört för den svenska högskolevärldens del: Chalmers tekniska högskola i Göteborg införde ett förbud mot alla politiska manifestationer på campusområdet med hänvisning till det polariserade politiska läget.

Förbudet som riktar sig till och drabbar Chalmers studenter och som utbildningsminister Mats Persson otroligt nog välkomnar har antagligen bl a att göra med den jobbmässa som ägde rum på Chalmers igår, som Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har uppmärksammat sedan en tid tillbaka.

Bland annat som ett resultat av Svenska Freds protestkampanj valde mässan att i sista stund inte ta med det israeliska vapenföretaget Elbit – d v s Elbit fanns inte med på gårdagens jobbmässa på Chalmers.

Det går m a o att förstå förbudet som att det infördes för att bl a skydda mässan från studentprotester p g a Elbits planerade deltagande och något liknande har inte hänt tidigare vid en svensk högskola ända sedan den parlamentariska demokratin infördes i Sverige för lite mer än 100 år sedan. Att förbjuda politiska manifestationer på universiteten är något som sker i länder som styrs av auktoritära regimer men det har tidigare inte skett vid en svensk högskola, vilket gör att Chalmers förbud är synnerligen oroväckande inför framtiden.

Det faktum att utbildningsminister Mats Persson applåderar införandet av förbudet, som därmed välsignas av regeringen, handlar slutligen antagligen om dennes besatthet vid att bekämpa de s k ”woke-vänster”-studenterna vid landets högskolor som Persson uppfattar som det stora hotet mot den akademiska friheten enligt ett stort antal intervjuer och egna uttalanden.