Publicisten och den f d moderate riksdagsledamoten Rolf K. Nilsson har gått bort

Journalisten, redaktören, publicisten och den f d moderate riksdagsledamoten Rolf K. Nilsson har gått bort, som under de sista åren var medlem och aktiv i Medborgerlig samling (MED) tillsammans med ett antal andra ledande f d moderater (såsom, som det verkar, Lena Adelsohn Liljeroth).


Jag lärde känna Rolf på 00-talet i samband med att jag gav ut boken ”Den svenska nationalsocialismen. Medlemmar och sympatisörer 1931–45”. Rolf var skåning och uppväxt i Helsingborg och han var något av ”ett levande uppslagsverk” vad gällde extremhögerns historia i Helsingborg med omnejd.


När Rolf var i Stockholm på politiska och publicistiska uppdrag brukade han, som alltid var oklanderligt klädd i kostym och hatt, bjuda mig på en drink på Grand Hôtel och på middagar på etablissemang som jag antar att moderater av socialgrupp ett-typ brukar frekventera.


Under de år som vi träffades, hade kontakt och utbytte information berättade han allt han visste för mig om bl a den f d moderate riksdagsledamoten Rolf Clarkson, som hade ett nazistiskt förflutet, prinsessan Marianne som också hon har en sådan bakgrund och deckarförfattaren Jenny Berthelius, även hon f d nazist.


Rolf kunde även målande beskriva sådana händelser som brakfesten på Hamilton House i Helsingborg där några svenska och danska SS-veteraner söp ned sig fullständigt och vådasköt varandra samt sådana märkligheter som att en av de antinazistiska polischeferna i Helsingborg hade en pro-tysk bakgrund och att ungnazisterna i Helsingborg finansierade sin politiska verksamhet genom att stjäla chokladpraliner från en chokladfabrikör vars son var nazist. Rolf satte mig dessutom också på spåren vad gäller en stulen s k nazikonsttavla av en holländsk mästare som Rolf menade fanns att hitta på väggen i en burgen jättevilla i Helsingborgs motsvarighet till Djursholm.

Rolf arbetade under många år på en bok om Helsingborgs med omnejd högerextrema historia som han dock aldrig riktigt fick ur sig p g a alla sina politiska och publicistiska åtaganden för M och borgerligheten och det var först 2014 som han gav ut artikelsamlingen ”Mellan röda stjärnan och hakkorset” där åtminstone en del av allt han hade grävt fram finns att tillgå.


Senast i juni månad i år tipsade jag f ö en japanforskare att kontakta Rolf gällande mordet på Jane Horney, som Rolf också intresserade sig för. Rolf menade nämligen att Horney kan ha haft en japansk älskare, som tillhörde den japanska beskickningen i Stockholm, som under Andra världskriget fungerade som Japanska imperiets spioncentral för hela Europa, och förhoppningsvis hann Rolf med att som alltid dela med sig generöst av allt han visste till japanforskaren ifråga strax innan han gick bort.