Kommer den franska extremhögern att vinna valet?

De franska opinionsundersökningarna duggar nu tätt så här endast tre dagar innan den första omgången av det ödesdigra nyvalet äger rum. Just nu har högerradikala RN tagit ledningen med 36% och sammanlagt samlar den franska extremhögern 40% inräknat småpartierna medan vänstern i form av valalliansen Folkfronten, som samlar allt från hårdföra vänsterpopulister och antiimperialistiska putinister till franska Miljöpartiet och det som är kvar av det en gång så stora och stolta franska Socialistpartiet, ser ut att kunna ta hem 27% och 30% inräknat småpartierna. Macrons liberala parti får slutligen antagligen nöja sig med runt 20%.

RN är fortsatt det enskilt största partiet inom de allra flesta demografiska kategorier förutom bland pensionärerna, de högutbildade höginkomsttagarna och invånarna i Paris historiska innerstad (som i mycket hög grad just domineras av pensionärer som är högutbildade och har det mycket bra materiellt sett) och partiet är tyvärr alltför stort bland ungdomen, arbetarklassen, männen, på landsbygden och i småstäderna. Folkfronten dominerar i sin tur bland landets invånare med utomeuropeisk bakgrund i de franska miljonprogramsområdena såsom i det gamla s k röda bältet som omger Paris innerstad där det gamla franska kommunistpartiet tidigare hade sitt starkaste stöd.

Den hastigt bildade Folkfrontens olika ledare talar om ”den sista striden” och ”den största striden i vår tid” (d v s för fransmännens del) men vet samtidigt att det kanske inte går att besegra extremhögern och att det Frankrike som förlorade 1944-45 (d v s Vichy-Frankrike och alla de miljontals och åter miljontals fransmän som en gång kollaborerade med Tyskland och Axelmakterna) och på 1950- och 60-talen (d v s Franska kolonialimperiet och alla de miljontals och åter miljontals franska bosättare som repatrierades med våld från kolonierna över haven till Frankrike) snart kan komma att bilda regering med RN:s ledare Jordan Bardella som premiärminister.

Oavsett vad utgången till slut blir så är Frankrike numera mer politiskt polariserat än på mycket länge och polariseringen är så extrem att den mycket väl kan jämföras med den som gäller i bl a USA, Storbritannien, Polen och Italien.