Sedan igår är Europas högerpopulister större än Europas liberaler vilket är en skam för kontinenten

Igår basunerade den högerpopulistiska partigruppen ECR (som SD ingår i) ut att ECR nu för första gången är större än den liberala partigruppen Renew i det nya EU-parlament som just nu håller på att ta form efter det senaste EU-valet när de högerpopulistiska och högerradikala partierna tillsammans tog hem 51 622 000 röster motsvarande närmare 28% av de avgivna rösterna.

ECR intar för närvarande bronsplatsen efter de gamla högerpartiernas partigrupp EPP och de gamla socialistiska partiernas partigrupp S&D och det ligger tyvärr något djupt symboliskt i att Europas högerpopulister igår gick om just Europas liberaler. De liberala liksom de gröna partierna gjorde också ett katastrofval runtom i Europa.

Det är troligt att både ECR och ID kommer att fortsätta att växa framöver i takt med att fler partier, som just nu är grupplösa (”non-inscrits”), ansluter sig till ECR eller ID. De allra flesta av de grupplösa partierna är då tyvärr högerpopulistiska och högerradikala partier medan några enstaka av dem är vänsterpopulistiska och vänsterradikala.

I praktiken är de högerpopulistiska och högerradikala partierna tillsammans redan större än den socialistiska partigruppen S&D och även större än de gamla högerpartiernas partigrupp EPP när de grupplösa högerpopulistiska och högerradikala partierna också räknas in.