Den redan stora köns- och klassmässiga obalansen och snedrekryteringen fortsätter att växa bland landets högskolestudenter och bland de anställda som undervisar och forskar fortsätter andragenerationarna att lysa med sin frånvaro

Idag publicerade Universitetskanslersämbetet (UKÄ) sin stora, årliga rapport om den svenska högskole- och forskarvärlden och några siffror sticker ut.

Dels visar rapporten att könsobalansen fortsätter att eskalera i den meningen att bland landets unga vuxna befolkning som studerar eller har studerat vid en högskola så dominerar de unga kvinnorna alltmer, vilket sannolikt kommer att få mycket stora konsekvenser inför framtiden mot bakgrund av att de unga männen redan har sackat efter så mycket och m a o fortsätter att göra det.

Det är mycket troligt att denna eskalerande könsobalans är om inte den största så åtminstone en av de stora orsakerna till att SD är det stora dominerande partiet bland landets pojkar och unga män medan de olika oppositionspartierna dominerar bland landets flickor och unga kvinnor.

Rapporten indikerar dels också att den sociala snedrekryteringen är fortsatt mycket stor och att även den fortsätter att växa.

Bland unga personer vars föräldrar har en treårig gymnasial utbildning som högsta utbildningsnivå har andelen som påbörjar högskolestudier minskat från 40% till 35% medan omvänt nästan 85% av alla unga vuxna som har en förälder som har en doktorsexamen påbörjar högskolestudier.

Proportionellt sett dominerar m a o de unga kvinnorna från SACO-kollektivet landets studentpopulation.

Ska till slut nästan alla unga män (ca 18-44 år) bli outbildade eller lågutbildade kroppsarbetare med låga löner och befinna sig inom LO-kollektivet och TCO:s lägre skikt medan nästan alla unga kvinnor (ca 18-44 år) omvänt blir högutbildade höginkomsttagare som helt dominerar SACO-kollektivet och TCO:s övre skikt?

Bland de anställda inom den svenska högskolesektorn slutligen som undervisar och/eller forskar dominerar fortsatt majoritetssvenskarna samt inresande utlänningar och personer som invandrat till Sverige som vuxna medan de s k andragenerationarna fortsatt lyser med sin frånvaro inom just denna sektor, d v s inrikes födda personer med två utrikes födda föräldrar, trots att de s k andragenerationarna dominerar som demografisk underkategori bland samtliga invånare som har någon form av utländsk bakgrund som är mellan 0-44 år gamla.