Varför undertecknade skådespelaren Inga Tidblad ett tyskvänligt och högerextremt upprop 1944 tillsammans med flera s k överklassnazister?

I den svenska s k nationella rörelsens historia är det sällan som kvinnorna både syns och hörs. I de bevarade matriklarna från ca 1925-45 utgör de kvinnliga medlemmarna ofta inte mer än runt 20% av medlemsstocken (med undantag för Kyrkliga folkpartiet) men vi vet samtidigt att många fler kvinnor än så de facto var medlemmar via sina makar som skrev in hela familjen som medlemmar som de pater familias de var på den tiden. Detsamma gäller f ö även dagens SD:s matrikel som består av endast runt 20-25% kvinnor och det är symptomatiskt att SD-Kvinnor bildades så sent som 2010.

Det finns dock ett antal upprop i sammanhanget som mestadels består av kvinnliga undertecknare såsom det upprop som låg till grund för bildandet av högerextrema Hjälpkommittén för Tysklands barn (se http://www.tobiashubinette.se/htb.pdf). Ytterligare ett upprop, som var ett renodlat kvinnoupprop, publicerades i flera s k nationella tidningar i maj och juni 1944 och protesterade mot de allierade bombningarna av Tyskland. Exemplet här nedan härrör från högerradikala Sveriges nationella förbunds partiorgan Nationell Tidning.

De allra flesta som skrev under just detta upprop går att identifiera som medlemmar i diverse nazistiska, fascistiska, högerextrema och tyskvänliga partier och organisationer och inte minst som s k överklassnazister men några personer sticker ut och en av dem är den på sin tid berömda skådespelaren Inga Tidblad.

Mig veterligen är detta det enda spår som finns av Tidblad inom den s k nationella rörelsen och det är möjligt att hon undertecknade uppropet då en eller kanske flera av hennes väninnor också gjorde det som då var s k nationellt sinnade. Oavsett orsak så är det ändå anmärkningsvärt att hon gjorde det och det vore onekligen intressant att om möjligt ta reda på varför Tidblad skrev under detta upprop.