Den högerpopulistiska stormen håller på att förvandlas till en orkan

Idag inleddes förtidsröstningen till EU-valet och de olika valkampanjerna runtom i Europa blir för närvarande alltmer intensiva. I EU:s näst mest folkrika land har högerradikala RN idag uppnått sitt högsta resultat någonsin i en opinionsundersökning – partiet har nu stöd av nästan 33% av fransmännen vilket motsvarar 40-45% av den majoritetsfranska ungdomen liksom nästan 50% av den franska arbetarklassen och lägre medelklassen.

Totalt sympatiserar 40% av fransmännen med RN och flera andra högerpopulistiska och högerextrema partier. Samma eller liknande extremt höga siffror gäller även i bl a Nederländerna, Polen, Italien, Ungern och flera andra fr a central- och östeuropeiska länder.

Samtidigt har RN, liksom italienska Lega och tjeckiska OPD, idag deklarerat att de inte vill tillhöra samma partigrupp som tyska AfD – d v s ID-gruppen – vilket innebär att de sannolikt kommer att gå över till ECR-gruppen som också SD ingår i. Högerextrema och ryssvänliga AfD har samtidigt stöd av nästan 18% i EU:s mest folkrika land och av över 33% i f d Östtyskland liksom av en mycket stor andel av den majoritetstyska ungdomen och den tyska arbetarklassen.

Det kokar just nu alldeles uppenbarligen av en enorm vrede bland Europas majoritetsinvånare, män, arbetare, ungdomar, bönder, landsbygds- och småstadsbor och även om det i skrivande stund är omöjligt att säga vart denna närmast gränslösa vrede kommer att leda till så står det dock klart att denna högerpopulistiska och högerradikala orkan kommer att förändra hela kontinentens framtid i grunden.