SD ser ut att göra ett rekordval i EU-valet samtidigt som den radikala högerns sajter fortsätter att dominera

Två färska opinionsundersökningar indikerar att SD tyvärr ser ut att kunna göra ett rekordval i EU-valet som infaller om en månad såsom i stort sett samtliga av SD:s syskonpartier runtom i EU också kommer att göra.

SD stöds för närvarande bl a av över 31% av arbetarna, av 30% av egenföretagarna, av 27% av samtliga män (och bl a av 33% av alla män som är mellan 50-64 år gamla) samt av 27% av alla invånare som inte bor i de tre storstadsregionerna och i de mellanstora städerna (men också av 18% av invånarna i huvudstadsregionen).

Samtidigt stjäl Folklistan, AFS, MED och ett antal andra småpartier röster från SD – d v s hade inte dessa konkurrerande partier funnits så skulle stödet för SD antagligen ligga på ytterligare 2-3%. Och bland männen som är 18-29 år gamla uppger hela 6% att de sympatiserar med ett parti utanför riksdagen.

Anders Svensson (https://blog.zaramis.se) har samtidigt återigen sammanställt en lista över de största svenskspråkiga sajterna på internet (därav att finlandssvenska Ny Tid också listas) som står till vänster om S (inklusive S’ vänsterfalang) mätt i antal besökare.

Tyvärr är de svenskspråkiga sajter som står till höger om M, KD och L och fr a de som står nära SD fortsatt störst: Samnytt hade exempelvis över 2,5 miljoner besökare i april månad medan bl a Nyheter idag uppnådde 621 700 besökare, Fria Tider 340 000 och Swebbtv 302 200 o s v.

Och i sociala medier-sammanhang är dominansen för den radikala högern än mer extrem jämfört med den radikala vänstern – enbart SD som parti dominerar på både X, Facebook, Instagram och Youtube och bara på Tiktok hamnar SD tvåa och då efter M.

Det är samtidigt antagligen bara en tidsfråga innan SD går om M på Tiktok mot bakgrund av att SD nyligen meddelade att partiet just nu satsar stora resurser på att ”erövra” än fler barn och unga just på Tiktok.