70% av de majoritetssvenska barnen växer upp i villa eller radhus att jämföra med 30% av invandrar- och andragenerationsbarnen

SCB har nyligen offentliggjort de senaste siffrorna gällande hur landets invånare bor och lever och bl a visar de att 55% av majoritetssvenskarna numera bor i villa eller radhus medan 46% av alla invandrare och andragenerationare bor i hyresrätt i ett flerbostadshus och i hög grad gäller det miljonprogramsområdenas höghus.

Över 70% av samtliga majoritetssvenska barn (0-18 år) växer idag upp i villa eller radhus att jämföra med knappt 30% av samtliga invandrar- och andragenerationsbarn.

De majoritetssvenskar som bor i hyresrätt är i huvudsak ensamstående mödrar med barn och studenter samt äldre personer.

Bland invandrarna och andragenerationarna som har utomeuropeisk bakgrund är ovanstående siffror mycket högre än så – d v s en absolut majoritet av invandrarna och andragenerationarna med utomeuropeisk bakgrund bor i en hyresrätt i ett flerbostadshus och i huvudsak i ett höghus i ett miljonprogramsområde.

Majoritetssvenskarna bor också generellt stort eller mycket stort medan invandrarna och andragenerationarna bor generellt trångt eller mycket trångt och särskilt gäller det de som har utomeuropeisk bakgrund bland vilka trångboddheten är mycket utbredd och i många fall extrem.

En majoritet av majoritetssvenskarna bor numera i ett singelhushåll medan en majoritet av invandrarna och andragenerationarna bor i ett flergenerationshushåll där ett eller flera barn är folkbokförda. Runt 80% av majoritetssvenskarna äger dessutom sin bostad i en eller annan form.

En kommentar

  1. Pingback: Hübinette – Katarina Bredberg