Under 2000-talet har adoptionerna gått ned

SCB har idag publicerat nya färska siffror rörande antalet genomförda adoptioner sedan år 2000 och sammanfattningsvis visar statistiken att adoptioner rörande både utrikes och inrikes födda barn (t ex adoptioner av styv- och fosterbarn) har gått ned över tid.

Mellan 2000-23 har sammanlagt ca 19 000 barn adopterats av en eller två vuxna personer som bor och lever inom rikets gränser och 2004 handlade det om ca 1100 barn vilket kan jämföras med endast ca 320 barn under 2023.

Framför allt handlar det om att de internationella adoptionerna har gått ned kraftigt sedan 00-talet men också om att de nationella adoptionerna av svenskfödda barn har gått ned rejält då det tidigare antagligen var vanligare att adoptera styvbarn liksom fosterbarn än vad det är idag. Det går att tänka sig att antalet helt frånvarande biopappor har minskat på senare år liksom att bioföräldrars rättigheter också har stärkts generellt.

Andelen ofrivilligt barnlösa svenskar – singlar som par och homos som heteros liksom äldre som yngre – har samtidigt paradoxalt nog ökat sedan år 2000 men i stället för adoption väljer dessa numera andra reproduktionstekniker såsom bl a provrörs-, äggdonations-, spermadonations- och surrogatbarn.