Sverige har antagligen gått om Mexiko vad gäller att vara det land på jorden som inte är i krig där det sprängs allra mest per capita och Sverige är fortsatt det land i västvärlden där det skjuts allra mest per capita efter USA

Snart har halva 2024 passerat och tyvärr har 105 skjutningar och 159 sprängningar redan ägt rum hittills i år vilka har resulterat i 18 döda och 26 sårade (OBS – en viss eftersläpning i statistiken innebär att siffrorna antagligen är än högre än så fram tills dags dato).

Nu när den så mytomspunna svenska sommaren definitivt är här tyder tyvärr det mesta på att samtliga dessa siffror kommer att gå upp rejält mot bakgrund av att det just är under sommarmånaderna som det ”normalt” sett skjuts och sprängs (och dödas och såras) allra mest i Sverige under ett visst år.

Sverige är därmed fortsatt det land i Europa liksom det land i västvärlden efter USA där det skjuts allra mest per capita.

Tidigare hette det att Mexiko var det enda landet på jorden som inte är i krig, där det sprängs i högre grad än i Sverige per capita men tyvärr tyder mycket på att svenskarna nu har gått om mexikanerna vad gäller ”bomber och granater”.

År 2023 genomfördes nämligen 120 sprängningar i Sverige mellan januari och augusti att jämföra med 556 sprängningar i Mexiko under samma tidsperiod och det sistnämnda landet har då 127,5 miljoner invånare jämfört med Sveriges 10,5 miljoner invånare.

Med andra ord har Sverige tyvärr troligen gått om Mexiko vad gäller antalet sprängningar per capita under ett visst år och Sverige är därmed det land på jorden som inte är i krig där det proportionellt sett numera sprängs allra mest.

Naturligtvis skjuts och sprängs det för närvarande allra mest i Ukraina och Ryssland vad gäller Europa men dessa båda länder är i krig med varandra. Tidigare sköts och sprängdes det allra mest per capita på Nordirland, i Syditalien, i Sydfrankrike, i vissa städer i Nederländerna och i vissa länder i Balticum och på Balkan men sedan flera år tillbaka har svenskarna tagit ledningen över samtliga dessa länder och regioner och i västvärlden är det då bara USA som är värst vad gäller antalet skjutningar per capita.

Konkret är det i huvudsak de svenska barnen, tonåringarna och unga vuxna (ca 10-34 år) som skjuter och spränger varandra och som också dödas och såras vilket innebär att överdödligheten är mycket hög inom denna åldersgrupp och särskilt gäller det bland invånarna med utomeuropeisk bakgrund i miljonprogramsområdena.