Är barnen och ungdomarna i Sverige stökigast och störigast i Europa och t o m i hela i-världen förutom i Chile och Nya Zeeland?

Det har i dagarna uppstått en rätt så polariserad debatt kring Sveriges barn och unga med anledning av att PISA-undersökningen indikerar att de svenska eleverna är de mest stökiga, störiga och minst disciplinerade eleverna i hela Europa och i nästan hela OECD förutom de chilenska och nyzeeländska eleverna vilka är snäppet värre än de svenska eleverna.

Som vanligt handlar denna debatt egentligen om den s k befolkningsfrågan och den existerande supermångfalden – ca 40-45% av alla invånare som är 0-44 år gamla har idag någon form av utländsk och fr a utomeuropeisk bakgrund och det är tyvärr främst den gruppen som i huvudsak misslyckas inom utbildningsväsendet vare sig det gäller grund-, gymnasie- eller högskolan.

Tidöavtalet-regeringen har basunerat ut att detta handlar om tryggheten och säkerheten för landets barn och unga och personer som representerar högersidan och inte minst SD menar rakt ut att det handlar om utomeuropéerna och deras barn och efterkommande som stökar och stör och därmed förstör den svenska skolan i sig och skapar säkerhetsproblem och otrygghet.

Från vänstersidan menar en del att statistiken är missvisande då det är svårt att jämföra hur barn och unga uppför sig i olika länder p g a olika kulturella normer och då enkätfrågorna i PISA-undersökningen kan tolkas på olika sätt samt att bråk och brist på disciplin kännetecknar större delen av dagens barn och unga oavsett om de är majoritetssvenskarnas eller utomeuropéerna barn.