Nederländerna stoppar alla utlandsadoptioner

Nu står det klart att Nederländernas regering har stoppat alla utlandsadoptioner till landet p g a alla problem som vidhäftar den internationella adoptionsverksamheten och som inte minst handlar om korruption och ren människohandel. De holländare som för närvarande är i färd med att adoptera ett barn från ett annat land ska samtidigt tillåtas få slutföra processen.

År 2021 stoppade Nederländerna alla adoptioner temporärt efter att den så kallade Joustra-utredningen hade offentliggjorts som kom fram till att en alltför hög andel av landets sammanlagt 40 000 utlandsadoptioner inte har gått rätt till. Ett år senare återupptogs dock den internationella adoptionsverksamheten till landet efter påtryckningar från adoptionsorganisationerna men nu ska Nederländerna fasa ut verksamheten för gått.

Det ska sägas att det är den avgående regeringen och dess justitieminister Franc Weerwind som har tagit detta beslut och inte den nya holländska regeringen som kommer att domineras av högerpopulistiska PVV. Även denna gång protesterar de holländska adoptionsorganisationerna högljutt mot regeringens beslut och det återstår nu att se om den tillträdande PVV-regeringen kommer att stå fast vid beslutet.

Nederländerna är oavsett det första västerländska mottagarlandet som har valt att stoppa alla utlandsadoptioner.

https://www.ad.nl/politiek/verbijstering-na-acute-stop-op-nieuwe-adopties-uit-het-buitenland-kinderen-wordt-een-fijne-toekomst-ontnomen~a96156b54