Om en månad utkommer min nya bok ”Svenska asiater. Antiasiatisk rasism och framväxten av en ny minoritet”

Om en månad utkommer min nya bok ”Svenska asiater. Antiasiatisk rasism och framväxten av en ny minoritet” som är den allra första stora studien om (öst- och sydost)asiaterna i Sverige. Det är samtidigt min 12:e bok i ordningen som behandlar frågor om ras, rasism och minoriteter och som publicerats under de senaste 5-6 åren.

Boken handlar om den utan konkurrens minst beforskade och uppmärksammade minoriteten i dagens både mångfaldspräglade och genomsegregerade Sverige som sällan eller aldrig förekommer i den ständigt pågående debatten om migration, integration, segregation och svenskhet samtidigt som gruppen numerärt sett numera är större än de svenska latinamerikanerna och inte mycket mindre än afrosvenskarna.

Rasism mot asiater diskuteras vidare mycket sällan och går oftast under radarn samtidigt som rasism riktad mot bl a svarta, muslimer, judar, romer, samer och andra invandrar- och minoritetsgrupper regelbundet aktualiseras i den medierade offentligheten liksom inom politiken och inte minst i forskningen.

Under de båda pandemiåren 2020-21 kom dock den antiasiatiska rasismen att uppmärksammas som aldrig förr p g a att asiater i hela västvärlden trakasserades och attackerades och till och med dödades på offentlig plats och förövarna tillhörde både de vita majoritetsbefolkningarna och olika minoritetsgrupper såsom svarta och latinos i USA och personer med bakgrund i MENA-regionen och subsahariska Afrika i Sverige.

”Svenska asiater har kallats allt från båtflyktingar till Koreabarn och blir fortfarande föremål för så kallad gulinghumor i svensk populärkultur.

Hur förhåller sig svenska asiater till antiasiatisk rasism och rasstereotyper av asiater? Hur förhåller de sig till könade föreställningar om asiatiska kvinnor respektive män som tar sig uttryck i hypersexualisering respektive avsexualisering?

Och hur ser egentligen svenska asiaters ställning ut i dagens Sverige i förhållande till både den vita majoritetsbefolkningen och till de andra invandrar- och minoritetsgrupperna?

Tobias Hübinettes bok är den första i sitt slag och grundar sig på omkring 100 svenska boktitlar och 900 medietexter där svenska asiater själva skriver eller kommer till tals på andra sätt och resonerar kring frågor om diskriminering, om att utgöra en specifik minoritet samt om att utveckla motstrategier mot antiasiatisk rasism.

Tobias Hübinette är lärare och forskare vid Karlstads universitet. Han har bland annat skrivit uppmärksammade böcker som ”Den svenska färgblindheten” (2023), ”Svensk rasism under efterkrigstiden. Rasfrågor och rasdiskussioner i Sverige 1946-1977” (2021), ”Att skriva om svenskheten. Studier i de svenska rasrelationerna speglade genom den icke-vita svenska litteraturen” (2019), ”Vit melankoli. En analys av en nation i kris” (2020) tillsammans med Catrin Lundström samt ”Race in Sweden. Racism and antiracism in the world’s first ‘colourblind’ nation” (2023) tillsammans med Catrin Lundström och Peter Wikström.”