Andelen invånare som påbörjar en forskarutbildning har minskat kraftigt över tid

Idag har SCB publicerat nya färska siffror rörande landets doktorander som visar att en majoritet av alla doktorandnybörjare fortsatt är kvinnor samt att uppemot hälften av alla nyantagna doktorander är inresande utlänningar (d v s ej invånare med utländsk bakgrund som bor och lever permanent i Sverige utan just utlänningar från fr a Kina, Indien, Iran liksom Tyskland, Italien och andra europeiska länder). År 1975 var endast 6% av alla som disputerade kvinnor och nästan alla som gjorde det på den tiden var svenskar.

Vidare visar statistiken att andelen invånare som bor och lever permanent i Sverige som har påbörjat en forskarutbildning fortsätter att gå ned – i årskullarna födda mellan 1975-78 handlade det om 1,6% men idag handlar det om 0,6% (t ex för årskullen som är född 1993).

De inresande utlänningarna dominerar fr a de naturvetenskapliga, medicinska och teknologiska ämnena och slutför också sina avhandlingar i högre grad än de doktorander som bor och lever permanent i Sverige. De naturvetenskapliga, medicinska och teknologiska ämnena är vidare generellt bättre vad gäller genomströmningen jämfört med humaniora och samhällsvetenskap – endast runt 30% av doktoranderna inom humaniora och samhällsvetenskap disputerar exempelvis inom fem år. Män slutför slutligen generellt sin avhandling i högre grad än vad kvinnor gör.