Så har ännu en härva med beväpnade högerradikaler uppdagats

DN:s Lisa Röstlund, Hugo Ewald Hurinsky och Sofia Tanaka rapporterar idag om ännu en i raden av alltför många individer och grupper som under de senaste åren har radikaliserats kraftigt och valt att beväpna sig och vapenträna inför ett kommande s k ”raskrig” och för att kunna genomföra olika attentat och mord. 

För några år sedan greps en radikaliserad f d moderat i södra Botkyrka, som hade börjat tillverka bomber hetsad av en flerårig (över)konsumtion av de SD-associerade alternativmedierna, och denna gång handlar det om en överstelöjtnant i Sundbyberg och en vapeninstruktör och vapenhandlare i Värmdö som har en bakgrund som nazist och även som SD:are och som är tillsammans med SD Värmdös Christer Löfving som också han greps för vapenbrott för två år sedan. 

I härvan runt överstelöjtnanten och vapeninstruktören, som greps för olaga vapeninnehav på 90-talet när han var aktiv nazist, finns ett 15-tal personer varav en är en framgångsrik och känd fastighetsägare, en är en restaurangägare och en är en allsvensk fotbollsspelare. Både överstelöjtnanten och vapeninstruktören har en bakgrund inom Försvarsmakten och vapeninstruktören har sålt och levererat vapen till Polismyndigheten.

Under den senaste tiden har det talats mycket i SD-miljön och överhuvudtaget inom den svenska s k nationella rörelsen om det alltmer trängande behovet av att beväpna sig och lära sig att hantera vapen som en förberedelse på att samhället fortsätter att ”kollapsa” och de senaste årens upptrappade skjutningar och sprängningar har därtill ökat känslan av att befinna sig i ett ”belägringstillstånd” hos många som ingår i SD-miljön och den s k nationella rörelsen.

Vapenhandlaren ska f ö enligt uppgift ha varit den som prydde omslaget på vit makt-musikbandet Vit Aggressions debutalbum ”Död åt ZOG!” från 1993, d v s han ”modell:ade” åt det legendariska Södertäljebandet som ”tonsatte” den nazistiska terroristgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM) och som också spelade för SD. Han har en bakgrund som nazistisk skinnskalle och tillhörde även Sthlm Skins-kretsen och skinheadprojektet på Fryshuset under Anders Carlbergs tid.

”En tidigare överstelöjtnant och en vapeninstruktör misstänks för det ovanliga brottet olovlig kårverksamhet.

– Han ville stå redo med en milisgrupp när invandrarna tar över, säger en källa till DN om en av männen.

Nu öppnar åklagaren för att fler personer kan komma att delges misstanke i fallet.

Omkring klockan 14 den 6 februari rullade flera bilar in vid en 46-årig mans villa i ett sommarstugeområde i Stockholms skärgård. Ett tjugotal uniformerade och civilklädda poliser, alla med munskydd, sökte igenom fastigheten med bomb- och vapenhundar. De tog med sig bland annat ett tjugotal burkar av olika sorters krut, enligt uppgift till DN.

Villans källare är ljudisolerad och där har 46-åringen låtit bygga en privat skjutbana, enligt vad DN erfar.

46-åringen arbetar som vapeninstruktör och är engagerad i flera skytteföreningar i Stockholmsområdet och i nedre Norrland. Han har enligt DN:s källor skjutit med automatkarbiner bland annat på en inomhusbana i ett bergrum utanför Stockholm. På en större, 300 meter lång utomhusskjutbana i nedre Norrland har 46-åringen också tränat.

Tillslaget skedde bara timmar efter att 46-åringen och en 64-årig man gripits misstänkta för olovlig kårverksamhet – ett ovanligt brott som handlar om planer som kan utvecklas till försök att störta samhällsordningen i Sverige.

Enligt kammaråklagare Henrik Olin fortskrider utredningen med flera åtgärder, och att fler gripanden kan komma att bli aktuella.

– Att det blir ytterligare misstänkta kan inte uteslutas.

En av DN:s källor har känt 46-åringen under lång tid och beskriver honom som ”en drömmare”.

– Han tycker att det har blivit för mycket invandrare och att det måste bli någon slags milisgrupp som kan slå tillbaka när de sätter i gång och tar över det här landet, riksdagen och allt möjligt. Att det till exempel skulle kunna bli en muslimsk statsminister. Jag tror han ville förbereda sig på att stå redo – han har nog lekt lite för mycket med den tanken.

Så sent som förra veckan avslutades en tingsrättsförhandling mot 46-åringen, som åtalats för bland annat grovt vapenbrott och medhjälp till vapenbrott. Mannen ska bland annat ha ägt en pistol och ett grovt automatvapen som han inte haft tillstånd för.

Han ska också ha förfalskat intyg som gjort att flera personer kunnat köpa vapen de annars inte skulle ha rätt till. Han har en bakgrund inom den svenska vit makt-miljön. Enligt uppgift till DN ska han bland annat ha en SS-tatuering.

46-åringen var under förra året arbetsledare inom ett stort anläggningsföretag, som inte vill kommentera händelsen. Han var också engagerad i ett företag som arbetade med att förse bland annat polis och militär med utrustning. 

– Man sålde till poliser och alla vapenintresserade, säger en källa till DN.

Den andra misstänkta mannen, som är 64 år, arbetar inom den privata säkerhetsbranschen. Han var så sent som i oktober 2008 anställd som överstelöjtnant inom Försvarsmakten. Han anmäldes dock till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd i samband med att han åtalades för bland annat våldtäkt mot barn, ett brott han sedan dömdes till fängelse i tre år och sex månader för.”