Igår skrev SD historia – aldrig tidigare har en representant för den svenska s k nationella rörelsen företrätt en svensk regering men igår hände det för första gången någonsin

Igår kallade Kristerssons nya regering till presskonferens på Rosenbad i Stockholm och för första gången i SD:s historia sedan partiet bildades 1988 deltog partiet på en pressträff i Regeringskansliet.

Konkret handlade det om att migrationsminister Maria Malmer Stenergard offentliggjorde nya myndighetsdirektiv till Migrationsverket som går ut på att dra in alla uppehålls- respektive arbetstillstånd och ”studentvisum” för de flyktingar, arbetskraftsinvandrare och gäststudenter som anses ha ljugit eller uppgivit falska uppgifter. 

Under pressträffen deltog SD officiellt i form av partiets vice ordförande och gruppledare i riksdagen Henrik Vinge som flankerade Malmer Stenergard som om SD är ett av regeringspartierna och på regeringens hemsida uppges dessutom SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman som en av kontaktpersonerna, vilket inte heller har hänt tidigare.

Allt detta beror då på Tidöavtalet och på det inre kabinett som har upprättats efter regeringsskiftet, som överser att den nya regeringen efterföljer avtalet och där SD (i form av sin s k äntringsstyrka) har flest företrädare på det s k samordningskansliet (som består av företrädare för M, KD, L och SD)

Det nya direktivet till Migrationsverket handlar om att dra in alla uppehålls- och arbetstillstånd i efterhand för invandrare som anses ha uppgivit falska uppgifter och inte minst gäller det personer som studerar på de svenska högskolorna men egentligen arbetar samt personer som har ingått s k skenäktenskap eller som har åberopat att de har en släkting i Sverige på falska grunder. 

Därtill ska alla som har uppehållstillstånd kontinuerligt kontrolleras framöver – t ex ska alla flyktingar som besöker sitt ursprungsland betraktas som att de har uppgivit falska uppgifter och flyktingar som inte längre anses behöva skydd enligt svenska UD:s bedömning ska också utvisas.

Igår var m a o en triumfens dag för SD när partiet skrev historia och Vinge sade bl a följande till media:

”– Äntligen! Nu är vi här och kan äntligen få på plats en ansvarsfull migrationspolitik i Sverige. På sätt och vis är det här första steget.”

Och SvD:s Henrik Torehammar kommenterar idag att SD skrev historia igår:

https://www.svd.se/a/9zB4JM/torehammar-detaljen-som-visar-att-sd-har-lyckats

”Partiet som hela tiden väckt så starka känslor att en stor del av 10-talets politik gick ut på hur de andra partierna skulle hindra partiet att få inflytande står nu i maktens hjärta och genomför sin politik. 

I sak är ju Tidöavtalet och vad som blir de faktiska effekterna av pressträffen viktigare. Men nu har vi bilden. Sverigedemokraterna i Regeringskansliet, i själva rummet där Sveriges politik kommuniceras. SD har lyckats.”

(…)

”Det var väldigt viktigt för Sverigedemokraterna att få med pressträffar i Tidöavtalet. ”Alla partier som ingår i samarbetet ska ha synlighet och kunna vara avsändare vid beslut om reformer” står det på sidan tre. 

Det kanske verkar som fåfänga men är framför allt förståelse för medielogik. Som Jimmie Åkesson själv sa i SVT-dokumentären ”Maktspelet”: ”Vi hade kommit överens om att ingen skulle peta sig i ansiktet så att jag fick låta svetten rinna.” Man kan beundra stoicismen i fingerkontroll men faktum är att en enda hand i ansiktet hade kunnat bli bildsättningen för varje kommande krisrubrik. En Jimmie som desperat smetar bort desperationssvett med fumliga labbar hade fungerat till allt från dåliga opinionssiffror till nya rasistskandaler.”