SD ingår nu i det nya styret i Storfors och därmed bryts ett närmare 90-årigt socialdemokratiskt styre i kommunen

Idag blev det klart att SD tar över styret i ännu en Värmlandskommun och i ännu en tidigare ”knallröd” bruksort tillsammans med M, KD och C. 

Det handlar om Storfors, som har styrts ”nonstop” av S ända sedan kommunen bildades 1971 och som innan dess också styrdes av S när kommunen hette Kroppa ända sedan 1930-talet, d v s S har obrutet styrt Storfors i åtminstone 90 år men nu är det då slut med det. 

Storfors utmärkte sig i det senaste skolvalet genom att vara den kommun där SD fick flest röster proportionellt sett – runt 65% – och i riksdagsvalet erhöll SD över 30% i kommunen medan kommunvalsresultatet slutade på 18%.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/klart-sd-tar-plats-i-storforsstyret

”Nu är det klart vilka som ska styra Storfors kommun de kommande fyra åren: En koalition mellan Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Arbetsnamnet sägs vara ”Omstart Storfors”. 

– Det är historiskt, säger Per Henning (M).

Tillsammans samlar de en majoritet i fullmäktige och ekonomin uppges vara den stora gemensamma fråga. Det ska bli ordning i kommunen som i flera år har dragits med underskott.

– Vi måste få till en realism i pengahanteringen, säger Juhani Verkkoperä (SD).

Som sista kommun i Värmland att presentera ett nytt styre kallade M, KD, C och SD slutligen till pressträff på måndagen. Men något nytt kommunalråd presenterades inte. Förstenamnet på det största partiets lista, Stefan Valentin Larsson (M), var inte där.

Det är dock redan klart vem som ska få högsta posten men det kommer presenteras senare, enligt Per Henning som hållit i förhandlingarna från Moderaternas sida.

Socialdemokraterna har lett kommunen sedan den bildades 1971. Det är med andra ord en dröm som går i uppfyllelse för högersidan. För Centerpartiets del innebär det dock samarbete med Sverigedemokraterna och ordet ”samarbete” får Mikael Lind (C) att skruva på sig en aning.

– Ja, vad ska man säga…”