GAL-TAN:iseringen av Sverige visualiserad

Teknologen Hamid Sarve har skapat en karta som visar var högerblocket (M, SD, KD och L), som ju inte är ett normalt högerblock av 1900-talstyp utan mer ett TAN-block, segrade den 11 september och det är tydligt att högerblocket tog hem större delen av den södra delen av landet medan vänsterblocket (S, V, MP och C), som snarare är ett GAL-block än ett socialistiskt block av 1900-talssnitt, blev störst i Norrland liksom i större delen av Göteborg och Stockholm. 

I Stockholm blev högerblocket störst på Östermalm och i norrort (Täby, Danderyd, Lidingö, Vallentuna o s v) medan vänsterblocket blev störst på Södermalm och i hela Söderort (Skärholmen, Hägersten, Liljeholmen, Årsta, Enskede, Farsta, Skarpnäck o s v) liksom i Västerort (hela Järvaområdet, Hässelby, Vällingby o s v).

Vidare har Sarve försökt att visualisera valresultatet utifrån GAL-TAN-skalan och GAL-TAN-polariseringen är som synes mer extrem än någonsin tidigare efter det senaste valet. 

Kommuner där högutbildade höginkomsttagare samt yngre och kvinnor dominerar liksom invånare med utländsk och fr a utomeuropeisk bakgrund är i huvudsak GAL-vänster-kommuner (ett 25-tal kommuner såsom bl a Stockholm, Lund, Uppsala, Umeå, Göteborg och Malmö) eller GAL-höger-kommunerna (runt 15 kommuner såsom bl a Nacka, Linköping, Sollentuna o s v). 

Hela 85% av landets kommuner hittas numera inom TAN-fältet och merparten av dem är TAN-höger-kommuner ”tack vare” SD:s stora framgångar och domineras av arbetarklass- och lägre medelklassinvånare liksom av majoritetssvenskar och äldre.