Idag gästade Åkesson Karlstad

Igår inledde Jimmie Åkesson och EU-parlamentsledamoten Jessica Stegrud SD:s valturné med ett möte på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm där SD i förra valet endast erhöll runt 6% (förutom i vissa delar av SD-fästet i Högalids församling) och där partiet hoppas på ett tvåsiffrigt tal i detta val mot bakgrund av vilken symbolisk plats både det s k Medis och Söder är (där höll Löfven talet om att mitt Europa bygger inga murar, där demonstrerade de afghanska flyktingarna, där finns en moské, där bor påtagligt många högutbildade journalister, kulturutövare och forskare och där röstar ovanligt många röd-grönt-rosa o s v).

Gårdagens möte samlade runt 500 personer och på plats fanns bl a SD:s mest framträdande ”fotomodell” i årets valkampanj Rebecka Fallenkvist från SD:s tv-kanal Riks som har rena stjärnstatusen i SD-sammanhang och förekommer i valfilm efter valfilm och som verkar ha trivts väl ihop med högerextrema Nya tiders och Exakt24:s Per Björklund som står nära AfS. Den svenska s k nationella rörelsen är nämligen som alltid i slutänden ”en enda stor familj”.

Och ikväll var det dags för Åkesson och Stegrud att försöka fylla det ytmässigt sett imposanta Stora torget i Karlstad där SD har en valstuga som jag besökte igår och i sedvanlig ordning blev jag omedelbart igenkänd och tilltalad av de ledande SD Karlstad-medlemmarna (”går det bra med forskningen?”) samt även bjuden på en SD-karamell (”ska du inte ha en sådan här, men ta den bara, den är inte giftig”).

Under 2018 års valrörelse höll Åkesson och SD det enskilt största valmötet i Karlstad sett till antalet besökare och enligt värmländsk lokalmedia t o m den mest välbesökta politiska sammankomsten i staden på många årtionden och ikväll samlades tusentalet Karlstadsbor och värmlänningar i övrigt för att lyssna på Åkesson och Stegrud och Markus ”Dansbandskungen” Perssons förband från Skara som spelar en blandning av schlager- och dansbandsmusik som nog gick hem just i Värmland som ju har skrivit in sig i den svenska dansbandsmusikens historia flera gånger om.

En av SD Karlstads kandidater i kommunvalet är f ö den riksbekanta kvinnliga hockeypionjären Pia Sterner mot bakgrund av att Karlstad är en utpräglad hockeystad. I övrigt har SD Karlstad valt att av okänd anledning ställa upp en kvinnlig skyltdocka iförd Sverigedräkten framför sin valstuga medan den värmländska syskonavdelningen SD Årjäng tydligen går till val på att flytta ett troll.

SD:s samlade valprogram för Värmland lovar också slutligen att Värmland ska förbli en ”särpräglad” del av landet vilket i sig är en rätt så pregnant självbeskrivning på åtskilliga av de värmländska SD:arna inklusive flera inom toppskiktet vilka sannerligen är rätt så särpräglade.