Kommer fascismens och nazismens avläggare i Italien och i Sverige att båda komma till makten i september i år?

Det är en händelse som ser ut som en tanke att världens största parti med ett fascistiskt ursprung – italienska Fratelli d’Italia (FdI) – ingår i samma EU-parlamentsgrupp som SD och även leder gruppen ifråga – d v s ECR-gruppen – och bara några veckor efter det att det svenska valet har ägt rum i september i år så går Italien också till val och likt SD kan även SD:s syskonparti mycket väl komma till makten. 

FdI är den direkta arvtagaren till Mussolins gamla fascistparti PNF och ECR är en av två partigrupper i EU-parlamenter som samlar den europeiska högerpopulismen och extremhögern och den grupp som både FdI och SD ingår i och dess ordförande är FdI:s partiledare Giorgia Meloni som kan komma att bli Italiens näste premiärminister efter valet i september i år.

Och om så skulle ske så skulle m a o världens just nu största parti med ett fascistiskt ursprung och världens just nu största parti med ett nazistiskt ursprung båda komma till makten på en och samma gång. 

Jag är verkligen ingen numerolog men detta sker då exakt 100 år efter det första fascistiska maktövertagandet i Italien liksom i världen och nästan 100 år – 98 år för att vara exakt – efter det att både Sveriges och världens första nazistparti utanför den tysktalande världen grundades 1924 som SD indirekt är en arvtagare till.

Och att allt detta kan ske och kanske t o m kommer att ske samtidigt som 10 000-tals människor redan har dödats i ett fortfarande pågående och synnerligen blodig krig i Europa gör att framtiden i alla fall inte ser särskilt ljus ut just nu.