Le Pen och Zemmour skulle tillsammans samla närmare 40% av fransmännens röster om det hade varit val idag

I april i år äger det franska presidentvalet rum i ett land som blir alltmer högerradikaliserat och inte minst tack vare ”Frankrikes Trump” Éric Zemmour. I allt fler länder runtom i Europa har ett nytt mer radikalt parti och/eller en ny mer radikal ledare på sistone kommit att utmana det ”gamla” högerpopulistiska partiet såsom FvD och Baudet i Nederländerna (i relation till det ”gamla” högerpopulistiska partiet PVV) eller Nye Borgerlige och Vermund i Danmark (i relation till det ”gamla” högerpopulistiska partiet DF) och så även i Frankrike.

Le Pen och Zemmour skulle tillsammans samla närmare 40% av fransmännens röster om det hade varit val idag och i den mest troliga andra valomgången som kommer att stå mellan Macron och Le Pen uppger över 44% av fransmännen att de är beredda att rösta på Le Pen.

https://www.svd.se/kraftigt-ras-for-pecresse

”Sittande presidenten Emmanuel Macron står på 24,5 procent, mot 18 procent för högernationalisten Marine Le Pen och 13,5 procent för oberoende ytterhögerkandidaten Éric Zemmour. Källor inom Macrons parti Republiken på väg (LREM) säger till AFP att han väntas kicka igång sin kampanjrörelse med ett valmöte i Marseille den 5 mars. Enligt mätningen från Elabe är presidenten fortsatt klar favorit till att vinna i en tänkbar finalomgång: antingen med 55,5 procent mot 44,5 om han får möta Le Pen, eller med 66-34 om han ställs mot Zemmour.”