Om svenskarna som har deltagit i Putins mediala propagandaapparat och både de som gör det högst frivilligt (läs: SD:arna) och de som likt mig själv har gjort det högst ofrivilligt

Om svenskarna som har deltagit i Putins mediala propagandaapparat och både de som gör det högst frivilligt (läs: SD:arna) och de som likt mig själv har gjort det högst ofrivilligt med anledning av att EU har infört inreseförbud för regimtrogna ryska journalister och inte minst RT:s dito:

Just idag är jag väldigt tacksam och glad över (för att inte säga stolt över) att jag vid åtminstone fyra tillfällen har tackat nej till att delta i Putins propaganda-tv-kanal RT (d v s Russia Today) och det ska sägas att varje gång RT har ringt upp mig alternativt mejlat mig och frågat om jag vill vara med i den ryska tv-kanalen så har det handlat om frågor som rör Sverige, mångfald, migration och integration. Senast för några veckor sedan hörde exempelvis RT av sig med anledning av frågan om den svenska kritiska ras- och vithetsforskningen.

Samtidigt har jag tyvärr inte kunnat förhindra att den statliga ryska nyhetsbyrån Sputnik News, som likaså ingår i Putins propagandaapparat, har citerat och refererat till mig minst 5-6 gånger genom åren och utan att någonsin kontakta mig och fråga om lov. I nyhetsbyråns texter, som dessutom översätts till en mängd olika språk, ser det tyvärr ut som att jag har uttalat mig frivilligt för nyhetsbyrån vilket jag då inte har för den/m som händelsevis tror det så här i efterhand. Och hade jag gjort det så hade jag skämts något oerhört idag och det med all rätt. Det faktum att mitt namn trots allt har förekommit med jämna mellanrum i Sputnik News nyhetsrapportering beror med all säkerhet på att den SD-anknutna alternativmedievärlden med sajter som Nyheter idag, Samnytt, Fria tider, Nya tider m fl har sett till att detta har skett – d v s jag vill helt enkelt hävda att den ryskvänliga SD-sfären har direktkontakt med regimtrogen rysk media – och antagligen med intentionen att få mig att framstå som ryskvänlig eller i alla fall som en svensk som är beredd att frivilligt delta i regimtrogen rysk media.

En dag som denna tål det då att påminna om att enligt tidigare opinionsundersökningar är svenskarna antagligen det s k folkslag i Europa som hyser de mest negativa attityderna till Putins Ryssland (liksom f ö även till Xis Kina) men det gäller inte i samma höga grad grad bland SD:s väljare varibland närmare 30% har uppgett att de har en positiv eller mycket positiv attityd till Putins Ryssland.

Och det ska slutligen sägas att av alla de svenskar som någonsin har deltagit i RT:s olika tv-program eller uttalat sig frivilligt för Sputnik News så är flertalet SD:are respektive SD-anknutna alternativmedieföreträdare. Ett mindre antal svenskar som inte tillhör SD-sfären i bred mening har visserligen också deltagit frivilligt i Putins propagandamedier men de är ej särskilt många och vad gäller de svenskar som liksom mig förekommer regelbundet i Sputnik News nyheter, telegram och kommunikéer så går det att anta att en hel del av dem har gjort det högst ofrivilligt såsom jag själv.

https://www.dn.se/varlden/putins-propagandister-far-reseforbud-i-eu

”Ryska oppositionen hurrar över att EU straffar ryska propagandamakare. Den nya sanktionslistan kom sent, men ”bättre sent än aldrig”, enligt oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs stabschef. Redan natten till onsdagen avslöjade oberoende ryska medier namn på EU:s nya sanktionslista. Att man lyckades få ut namnen ett halvt dygn innan EU-kommissionen själv gick ut med listan säger något om intresset. Ryska oppositionen har ofta kritiserat EU för att man straffar fel personer när det gäller Kremls politik. Men den här gången är Leonid Volkov, stabschef för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, nöjd.

”Maria Zacharova får inte supa i Nice. Vladimir Solovjov får inte semestra i vid Comosjön. Pjotr Tolstoj kan inte glufsa i sig gåslever i Strasbourg. Margarita Simonjan får klara sig utan shopping på Fifth Avenue. Äntligen; bättre sent än aldrig”, skriver Volkov på Twitter.

Framför allt RT:s chefredaktör Margarita Simonjan och den Kremltrogna studiovärden Vladimir Solovjov betraktas av den ryska oppositionen som uttalade fiender. Simonjan leder den statsfinansierade propagandakanalen RT, som i åratal har smutskastat alla som kritiserar Putin.”

En kommentar

  1. Pingback: Rysslandskopplingarna SD vill att du ska glömma – vi listar (nästan) alla - Morgon-Tidningen