L:s ledare Nyamko Sabuni går ytterligare ett steg längre än tidigare vad gäller sin (och L:s) syn på SD i dagens DN

Idag intervjuar DN:s Kristina Hedberg och Ewa Stenberg L:s ledare Nyamko Sabuni som går ytterligare ett steg längre än tidigare (d v s i dagens intervju i DN) vad gäller sin (och L:s) syn på SD:

Folkpartiets (d v s Liberalernas föregångare) alla gamla ledare, ideologer, aktivister och medlemmar vänder sig antagligen i sina gravar idag med tanke på L:s TAN:isering under Sabunis ledning mot bakgrund av att partiet historiskt inte bara har utgjort den borgerliga vänstern utan också den borgerliga antifascismen. Och då har jag inte sagt något om Sabuni själv, som en gång deltog i att grunda Afrosvenskarnas riksförbund, tillhörde kretsen runt den antirasistiska tidskriften Svartvitt och var aktiv antirasist.

Nu vet i varje fall den vänsterliberala oppositionen inom L var de har den nuvarande partiledningen vad gäller synen på SD och nu är förhoppningen att socialliberalerna och antirasisterna inom L fortsätter att överge partiet (för den utvecklingen har som bekant redan inletts), vilket gör att L decimeras på både företrädare och aktiva medlemmar och sist men inte minst på väljare och så till den grad att L, som har funnits i olika konstellationer och under olika namn sedan 1900-talets början (och alltid har suttit i riksdagen), till slut hamnar utanför riksdagen efter valet i september och därmed inte kan stötta eller delta i en TAN-högerregering ledd av Kristersson som antingen regerar tillsammans med eller med stöd av SD.

”Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill inte längre lova att partiet ska stoppa en regering där Sverigedemokraterna ingår.

– Att sitta i förväg och ge skarpa besked om ståndpunkter som man sedan måste äta upp, det gör jag inte, utan det kommer vi i vårt parti att bestämma när det är dags, säger hon i DN:s partiledarintervju inför valet.”

https://www.dn.se/sverige/nyamko-sabuni-om-samarbetet-i-host-sd-kommer-att-vara-en-viktig-del

”Så här har Nyamko Sabuni inte uttryckt sig tidigare. Före partiets landsmöte i november skrev L-ledaren på DN Debatt att: ”Vi står redo att söka samsyn i hela riksdagen, men kommer inte medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår. Beskedet var viktigt för landsmötet. Efter en lång och laddad debatt gav det sin partiledare grönt ljus att fortsätta samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna, även om Sverigedemokraterna är med och påverkar budget och politik från sin position i riksdagen. Nu säger hon alltså att sista ordet kanske ändå inte är sagt.”

(…)

”När SD kom in i riksdagen och vi slutade jobba med integration, för att bara fokusera på diskriminering, då kände jag att jag inte gjorde nytta längre.”