DN:s Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud nomineras till Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande för artikelserien ”Barn till varje pris”. 

DN:s Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud nomineras välförtjänt till Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande.

Och min personliga motivering lyder som följer:

Trions artikelserie ”Barn till varje pris” fick det land (d v s Sverige) som har adopterat ojämförligt (proportionellt sett) flest utrikes födda barn i (världs)historien (från de gamla kolonierna och från de f d kommunistiska länderna) och det s k folkslag (d v s svenskarna) som har utvecklat och härbärgerat den mest positiva pro-internationell adoption-synen och attityden på jorden att tänka om och ta in att adoptionsindustrin är korrupt liksom samtliga riksdagspartier (d v s SD, M, KD, L och C) att ena sig bakom V i kravet på regeringspartierna MP och SAP att tillsätta en utredning om korruptionen inom den svenska adoptionsverksamheten vilket de båda regeringspartierna till slut hörsammade och för någon vecka sedan sjösattes också denna utredning.

https://www.dn.se/kultur/fem-dn-journalister-kan-fa-stora-journalistpriset-2021

”Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud nomineras för Årets avslöjande, med sin omfattande granskning av internationella adoptioner under decennier, i serien ”Barn till varje pris”. Serien har fått stort genomslag och ledde till att regeringen i förra veckan tillsatte en omfattande utredning om hur adoptionerna har hanterats. Motiveringen lyder: ”Nu kan ingen blunda mer, vi vet sanningen av de systematiska stölderna av barn som i Sverige fortsatte i de godas namn.”

– Vi är såklart jätteglada och stolta, framför allt för det genomslag artikelserien fått. Vi vet att den betytt mycket för många adopterade och föräldrar, säger Josefine Sköld efter nomineringen.

– Att gräva med Josefin Sköld och Alexander Mahmoud är som att rida barbacka på två kärnvapen. Jag är så stolt över att få vara en del av denna trio, säger Patrik Lundberg. Alexander Mahmoud fyller i:

– Vi har fått ta del av väldigt många sorgliga livsöden och gjort vårt bästa för att vårda berättelserna. Det känns väldigt bra att ha fått möjligheten att lägga mycket tid som fotograf och skribent på ett så omfattande gräv, och jag är väldigt glad att ha fått jobba med så proffsiga kollegor.”