Rapport från sista rättegångsdagen rörande fallet med den f d moderaten som har högerradikaliserats och blivit SD-sympatisör och som står åtalad för att med direkt inspiration från Breivik ha tillverkat bomber och sprängmedel

Aftonbladets Anders Johansson rapporterar om fallet med den f d moderaten som har högerradikaliserats och blivit SD-sympatisör via de SD-associerade alternativmedierna och som står åtalad för att med direkt inspiration från Breivik ha tillverkat bomber och sprängmedel.

I fredags ägde den fjärde och sista (maraton)rättegångsdagen rum vid Södertörns tingsrätt i Flemingsberg och på plats hittades ett dussintal personer, vilket har varit fallet under hela rättegången (d v s fallet har helt enkelt inte lockat fler åhörare än så).

I fredags hördes bl a en polis som vittne, som var en av dem som besökte mannens lägenhet i december 2019 och därefter grep mannen samt larmade bombenheten p g a det som påträffades i lägenheten i form av basebollträn, machetes och andra stora knivar, hylsor, patroner och ammunition, ritningar över raketer och bomber, vapendelar, kemikalier och listor över både byggnader, platser och personer inklusive i vissa fall deras hemadresser.

En expert från Försvarets forskningsanstalt var också inkallad som vittne och berättade att mannen ifråga hade tillverkat och förfogade över runt 40 kg sprängmedel. Experten berättade vidare att flertalet av de uppmärksammade bombattentat som har ägt rum på sistone runtom i landet har begagnat sig av 1-3 kg sprängmedel och han menade även att mannens ritningar var avancerade och hade varit tillräckliga för att bl a kunna tillverka termosbomber, brevbomber, granater och raketer.

”Den 61-årige ingenjören tycks ha blivit radikaliserad i sin ensamhet och hade ”kemikalier som skulle kunna bli en enorm sprängladdning.Kombinationen av hans vapenintresse och åsikter påminner om flera dömda attentatsmän.

– Det här hade kunnat sluta som ett svenskt Breivik-fall, säger Tobias Hübinette, forskare och debattör, i podden Aftonbladet Krim.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8QE8ed/atalet-mot-ingenjoren-i-stockholm-flera-likheter-med-breivik

”Rättegången mot den 61-årige ingenjören från södra Stockholm har nyligen inletts. En fråga som rätten ska ta ställning till är vad alla kemikalier skulle användas till. Bombexperterna i utredningen säger att mängden som mannen hade skulle kunna bli en bomb som storleksmässigt ligger mittemellan de två värsta sprängningarna i modern tid. Någonstans mellan spärngningen av västtyska ambassaden 1975 och sprängningen av restaurang Fontainbleu 1982.

I hans dator hittades listor över objekt som riksdagshuset, polishuset i Stockholm och riksskatteverket. I ingenjörens dator hittades också listor med cirka 150 personer, politiker, journalister, debattörer, ett dokument han döpt till Praktarslen.

Förutom alla namn fanns också en avslutande mening i dokumentet:

“I Almedalen går de fritt på gatorna. Båt över – bagagekontroll?” 

En av personerna på listan är forskaren och debattören Tobias Hübinette, nu aktuell med boken ”Adopterad – en bok om Sveriges sista rasdebatt”. Han menar att det finns stora likheter mellan den 61-årige ingenjören och den norske terroristen Breivik.

Tobias Hübinette får epitetet sverigehatare på mannens lista. På fråga varför han hamnat på listan säger han:

– Av flera anledningar skulle jag gissa – att jag är antifascist och motståndare till SD, som mannen sympatiserar med, att jag forskar om rasism, att jag har domar på mig som rör antifascism och så vidare.

Och att du kallas Sverigehatare?

– Det är motsatsen till sverigevän som SD:arna kallar sig själva. Jag ser mig dock inte som sverigehatare.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser fallet med den 61-årige ingenjör som misstänks ha planerat sprängattenat med syfte att skada.”