Praktupplagan av ”Viribus unitis. Das Buch vom Kaiser” från 1898

En mycket märklig bok som stundtals påminner om den typ av drömska illustrationer som ibland hittas i moderna fantasyböcker eller varför inte i en gammal klassisk sagobok:


Praktupplagan i jätte(folio)format av ”Viribus unitis. Das Buch vom Kaiser” från 1898 som väger runt 6 kilo och som gavs ut som en (semi)officiell publikation på tyska och på ungerska i samband med att kejsar Franz Joseph firade 50 år på Donaumonarkins tron.


Som det verkar har bara Kungliga biblioteket i Stockholm denna gigantiska bok i sina samlingar – d v s det finns nog bara ett enda exemplar av denna publikation på ett svenskt (offentligt) bibliotek – och för några år sedan sålde Bukowskis ett exemplar av boken som antagligen en gång hade ägts av en gammal K.u.K.-undersåte och centraleuropeisk invandrare.


Illustrationerna framställer det dåtida Österrike-Ungern som ett slags sagoland och Habsburgimperiet som något av en teaterkuliss eller varför inte som en melodramatisk Wienoperett och säger något om det dåtida Europas näst största och tredje folkrikaste lands självbild.


Ett flertal av de personer som förekommer på bild är vidare namngivna i boken och ska vara skapligt porträttlikt avbildade och det handlar inte minst om representanter för sådana i centraleuropeisk historia illustra släkter som Kinsky, Schwarzenberg, Badeni, Ostrowski, Odescalchi, Serényi, Clam-Gallas, Andrassy, Czernin, Starhemberg, Hötzendorf, Sayn-Wittgenstein och Wodzicki m fl centraleuropeiska adelsfamiljer.