Per Hans podcast Osvenskheter intervjuar mig om rasismen mot asiater – hur den uppstod i närhistorien och hur den tar sig uttryck idag

Podtips: 

Per Hans podcast Osvenskheter intervjuar mig om rasismen mot asiater – hur den uppstod i närhistorien och hur den tar sig uttryck idag.

”I det här avsnittet, som spelades in i slutet av april 2021, samtalar jag, Per Han med Tobias Hübinette om rasismen mot asiater. Denna typ av rasism har, liksom all rasism, pågått länge, men aldrig uppmärksammats i Sverige så mycket som i samband med pandemin. Dels för att viruset har sitt ursprung i Kina, dels för att vi lever i en främlingsfientlig och populistisk tid där ledare som Trump har eldat på med förakt och fördomar. Lägg därtill det fruktansvärda terrordåd som ägde rum den 16 mars i Atlanta, USA, där sex asiatiska kvinnor mördades. Ett dåd vars efterföljande protester också gjorde rasismen mot asiater tydlig i Sverige.

I ett försök att förstå allt detta backar Tobias och jag tillbaka till 1800-talet, då Europa och USA kom att överta makten från det en gång så mäktiga och högkulturella Kina. Och genom denna historiska vändning och i samband med konflikter, krig och kinesisk migration till USA uppstod stereotyper som Fu Manchu och begrepp som ”gula faran” som sedan blev ”tjing tjong” och andra nedlåtande begrepp som tyvärr lever kvar än idag. Vi pratar också om skådespelaren Verner Öhlund som under 1930-talet blev Hollywoodstjärna genom att spela en stereotypisk asiat.”