Aftonbladet uppmärksammar idag att Sven Tumba gick på nazifierade Tyska skolan

Aftonbladets Kristoffer Bergström skriver idag om den nya SVT-dokumentären om Sven Tumba som aktualiserar att Tumba gick på den genomnazifierade och arieserade Tyska skolan i Stockholm och där han möjligen var inskriven i HJ, och vilket jag har skrivit om tidigare:

”Eleverna på Tyska skolan kunde ibland vara klädda i Hitler Jugend- och Bund Deutscher Mädel-uniformer och ställde gärna upp sig i formation i närheten av Engelbrektskyrkan på Östermalm i Stockholm och sjöng nazistiska kampsånger och som skolans inspektor verkade Erik Wellander, den pro-nazistiska professorn i tyska vid Stockholms högskola och i vars namn svenska Språkrådet fortfarande delar ut sitt språkvårdspris (d v s professor Erik Wellanders språkvårdspris).

Förutom alla tyska och svenska elever fanns även ett mindre antal italienska, japanska, ungerska, finska och bulgariska elever på Tyska skolan, d v s barn vilka hade ursprung i Axelmakterna-länder som var allierade med Nazi-Tyskland under kriget. Tyska skolans elever brukade slutligen även ”uppträda” på ”Tyska hemmet” på Sveavägen 29 i Stockholm (där f ö även en ung Olof Palme deltog på ”halvhedniska” nazifierade fester) liksom i samband med andra nazistiska tillställningar som fr a ägde rum i huvudstadsregionen.”

”Sven Tumba gick i den nazipräglade Tyska skolan under andra världskriget. Det berättas i en ny SVT-dokumentär om en av tidernas största svenska idrottare.

– Det här är den hemliga tiden som Tumba aldrig nämner i några intervjuer, säger reportern Jens Lind i filmen.”

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/zgKGpO/det-har-ar-den-hemliga-tiden-i-sven-tumbas-liv

”Svens mamma Greta var tyska och satt under andra världskriget, år 1941, sin son i Tyska skolan i Stockholm, som på den tiden präglades av nazism och inspekterades av SS-officerare.

Finansieringen kommer från Hitlers Berlin, undervisningen ska vara precis som i Tredje riket.

(…)

”Sven hade fyllt tio år när han började i skola med raslära och lov på Hitlers födelsedag” säger Lind i dokumentären.

Uppgiften är inte ny, utan förekommer i Tyska skolans eget material från 2012 samt en text från forskaren Tobias Hübinette 2017 döpt ”… om Sven Tumba och andra blivande kändisar bland nazistskolans elever”.

Innan Sven Tumba blev en stjärna i hockey, fotboll, golf och vattenskidor flyttade han mellan Sverige och Norge. Han gick i Tyska skolan på båda platserna. Men detta verkar han inte ha velat prata om i intervjuer efter att han blivit en av sin tids mest berömda svenskar. I dokumentären benämns åren 1941–1945 som ”den hemliga tiden”.”