Idag den 28 mars 1939 för 82 år sedan intogs Madrid av general Franco

Idag den 28 mars 1939 för 82 år sedan intogs Madrid av general Franco och några dagar senare den 1 april 1939 föll den andra spanska republiken och Francos slutgiltiga seger i det mycket blodiga Spanska inbördeskriget var därmed fullbordad, som bildade upptakten till Andra världskriget i Europa.


I mars månad hade dock de republikanska trupperna stridit mot varandra i och omkring just Madrid och de spanska anarkisterna hade lyckats utkräva sin hämnd på de spanska kommunisterna.


En antikommunistisk allians bestående av anarkister, socialdemokrater och liberaler försökte nämligen få till ett fredsavtal med Franco innan dennes seger var total och genomförde därför ett uppror den 5 mars mot den andra republikens siste premiärminister Juan Negrín och det spanska kommunistpartiet.


I Madrid den 7 mars utbröt våldsamma strider mellan Cipriano Meras anarkistarmé i form av den republikanska fjärde armékåren och kommunisterna som leddes av överste Luis Barceló. Anarkisterna avgick sedan med segern den 11 mars efter flera dagars våldsamma strider som slutade med ett antal tusen döda efter att ha trängt in i och erövrat Madrid via förstäderna Alcalá de Henares och Torrejón de Ardoz.


Den 13 mars avrättades sedan Barceló och dennes närmaste man av Mera men Franco vägrade dock ändå att gå med på något annat än en villkorslös kapitulation och den 28 mars marscherade Francos trupper sedan in i Madrid och ockuperade staden utan strid då den republikanska sidan inte ville slåss längre efter Meras seger över kommunisterna.


Anarkistgeneralen Mera lyckades själv marschera ut ur Madrid med sina kvarvarande trupper och ta sig till republikens sista huvudstad Valencia varifrån han flydde till den franska kolonin Algeriet. Han utelämnades sedan till Spanien av fascistiska Vichy-Frankrike 1942 och satt fängslad där fram tills 1946 och flyttade sedan till Paris där han kom att kvarstanna och försörja sig som murare fram till sin död 1975.


Många spanska anarkister kom att se Meras seger över kommunisterna i Madrid i mars 1939 som hämnden för de spanska kommunisternas blodiga nedkämpande av anarkisterna i Barcelona i maj 1937.