En preliminär lista över högerextrema attentat 1931-2016 med anledning av att det idag har gått 90 år sedan ett av Sveriges första högerextrema attentat(sförsök) ägde rum när tre nazister tog sig in beväpnade på den dåvarande kommunistiska dagstidningen Ny Dags redaktion

Proletären påminner idag om att ett av Sveriges första högerextrema attentat(sförsök) ägde rum just idag för 90 år sedan när tre s k överklassnazister från Saltsjöbaden i Nacka (precis som f ö de båda ekofascistiska överklassnazisterna SD:aren och AfS:aren som nyligen dömdes i Nacka tingsrätt) försökte oskadliggöra den dåvarande kommunistiska dagstidningen Ny Dags redaktör och redaktion.

Edquist blev f ö sedermera under kriget Obersturmführer i SS och senare i livet bl a advokat till Teet ”Obducenten” Härm och Lars ”Bombmannen” Tingström samt vän med Christer Pettersson. Dessutom drev han Stockholms första strippklubb Pussy Cat på Hornsgatan 62 i Stockholm på 1960-talet.

http://proletaren.se/artikel/attentatet-mot-ny-dag?fbclid=IwAR2QpATNswjduZ2DGXmJoH9y-nvJt9J7pvN70MDfqOspx9P0hC22F6AP-WA

Ur minnet kommer jag själv på följande högerextrema attentat borträknat seriemördarna John Ausonius och Peter Mangs alla mord och dåd:

År 1938 bröt sig en grupp SSS-nazister in på Clartés kontor i Stockholm och stal medlemsmatrikeln samt namnlistor på judiska och antifascistiska flyktingar, vilka överlämnades till tyskarna. I inbrottet deltog bl a Tom ”Solstickepojken” Nerman, som är den pojke som är avbildad på Swedish Matchs logotyp, samt den blivande världsberömde fotografen Christer Strömholm.

År 1940 genomförde en grupp högerextremister knutna till Sveriges nationella förbund och Norrbottens-Kuriren ett bombattentat mot den dåvarande kommunistiska dagstidningen Norrskensflammans redaktion i Luleå varvid fem personer dödades.

År 1945 stod SSS-nazisten Åke J Ek, som bl a slutade som lektor vid både Polishögskolan och Stockholms universitet och som en av landets Korea-experter mm, ett bombattentat mot Brittiska ambassaden och mot Sovjetunionens turistbyrå i Stockholm.

År 1965 genomförde polisen en husrannsakan i en s k våning vid Stureplan där Carlbergska stiftelsen huserade under ledning av Björn Lundahl och hittade ett antal vapen vilket ledde till att denne dömdes för olaga vapeninnehav.

År 1970 anlade en Demokratisk allians-medlem en brand på FNL-rörelsens tryckeri i Stockholm.

År 1974 genomförde en NRP:are ett rökgranatattentat mot Demokratisk allians kontor i Stockholm och mot Biografen China p g a att densamma visade Mel Brooks film ”Det våras för Hitler”. Den som beordrade och planlade de båda attentaten, Niels Mandell, var senare en av dem som var med och grundade SD och den som under många år tryckte SD:s tidskrifter, propagandamaterial, klistermärken och trycksaker.

År 1984 kastade en NRP:are en rökgranat mot KPML (r):s 1 maj-tåg i Göteborg och samma år genomförde samme NRP:are ett bensinbombsattentat mot KPML (r):s lokal i staden.

År 1985 anlade en grupp NRP:are en brand på dåvarande VPK:s lokal i Göteborg medan bl a Hagge Geigert, Frank Baude och Lars Olof Giertta hotades till livet. En av dem som stod bakom ett av hoten, Anders Klarström, blir senare SD:s förste partiledare.

År 1986 genomförde nazisten Lars Kärnestam, som också han var en av dem som stod bakom grundandet av SD och deltog i att bygga upp partiet på 90-talet, ett bombattentat mot ANC:s kontor i Stockholm.

År 1991 genomförde tre SD:are ett bombattentat mot Lockerudsskolan i Mariestad. En av dem som deltog i attentatet var SD:s blivande ”starke man” i Göteborg och Västsverige Patrik Ehn.

År 1993 försökte SD:arna Niklas Irberger och Robert Westerlund. antagligen att spränga Gudrun Schyman i luften på Vänsterpartiets 1 maj-möte i Stockholm. Samma år genomförde en grupp nazister ett bombattentat mot Vänsterpartiets lokal i Linköping.

År 1994 genomförde en VAM:are ett brandbombsattentat mot tidningen Smålänningens redaktion i Älmhult.

År 1999 genomförde en nazist som hade varit knuten till SD-föreningen Oberoende nationell ungdom ett bilbombsattentat mot en antifascistisk journalist och dennes son i Nacka, som tidigare hade arbetat på Expo. Samma år dödade Hampus Hellekant syndikalisten Björn Söderberg i Sätra i Stockholm tillsammans med Björn Lindberg Hernlund och Jimmy Niklasson och på uppdrag av den f d SD:aren Robert Westerlund. Också under samma år dödade Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, varav de två förstnämnda var anställda vid Riksteatern och spelade i Lars Noréns pjäs 7:3, två poliser i Malexander.

År 2008 genomförde nazister ett attentat mot kulturhuset Cyklopen i Högdalen i Stockholm som brändes ned till grunden samt ett brandattentat mot en lägenhet i samma stadsdel där ett par som var aktiva i Syndikalisterna bodde tillsammans med sin dotter.

År 2015 trängde sig SD:aren Anton Lundin Pettersson in på grundskolan Kronan i Trollhättan och dödade tre personer.

År 2016 stod tre NMR:are bakom ett bombattentat mot Syndikalisternas lokal samt mot en flyktingförläggning i Göteborg varvid en person miste sitt ena ben.

http://proletaren.se/artikel/attentatet-mot-ny-dag?fbclid=IwAR2QpATNswjduZ2DGXmJoH9y-nvJt9J7pvN70MDfqOspx9P0hC22F6AP-WA

”Det är attentatet som glömts bort. Tre unga nazister skulle kidnappa Hugo Sillén, en av de ledande funktionärerna i Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Istället åkte de på grundligt med stryk av beslutsamma partimedlemmar. Ny Dag sammanfattade: ”Av borgarpressen upphetsade fascistynglingar drar revolvrar, men avväpnas och får smaka arbetarnävar”. Det var den 7 februari 1931, en tid då fascismen inte längre smög sig fram, utan på allvar hade börjat få Europa i sitt grepp. Proletärens Janne Bengtsson berättar historien om det misslyckade nazistiska kidnappningsförsöket på Ny Dags redaktion.

Sverige 1931: uppeldade av Hitlers bombastiska svada började även de svenska nazisterna vädra morgonluft. Karl Göran Edqvist, Lars Olof Bergman och Wollrath Tham var tre unga nazister från södra Stockholm. Födda och uppvuxna i välbärgade och borgerliga familjer. Thams pappa var kapten i armén och familjen bodde i fashionabla Saltsjöbaden liksom Bergmans, en artistfamilj. Edqvists pappa var kyrkoherde i Katarina församling på söder i Stockholm.

I början av februari ringde trion upp Ny Dags redaktion och påstod sig ha bildat en kommunistisk ungdomsklubb i stadsdelen Sickla i Nacka. De ville att partitidningen Ny Dags chefredaktör Hugo Sillén skulle komma ut till Sickla och hålla föredrag för den nybildade ungdomsklubben.

Men Sillén anade oråd, han hade inga uppgifter om en ny ungdomsklubb och tyckte att ungdomarna var väl påstridiga. Och deras språkbruk var inte arbetarungdomens. Istället bjöd han in trion till Ny Dags redaktion. Tham, Bergman och Edqvist anlände på kvällen den 7 februari.

De togs emot, inte av Sillén, men väl av ungdomsförbundets sekreterare Fritjof Lager. Den unga trion gick till aktion direkt: Edqvist drog upp två revolvrar och hotade Lager. Från ett angränsande rum anslöt Hugo Sillén, blivande Spanienkämpen Knut Olsson, den välskrivande redaktören Gustaf Johansson (Hjorvard) och arbetaren Lindbeck, stor, stark och nyss hemkommen från Chicago där han enligt uppgift bekämpat gangsterväldet i de amerikanska fackföreningarna.

Det var Lindbeck som avväpnade Edqvist, som då hade den ena revolvern riktad mot Fritjof Lagers huvud och den andra mot Lindbecks. Den svensk-amerikanske arbetaren vred Edqvists arm ur led, samtidigt som han med sin andra hand tvingade Edqvist att släppa även den andra revolvern.

Fritjof Lager, 26-åringen som byggt muskler i hårt lantbruksarbete och senare som grafiker, klappade till och Edqvist föll ihop som en säck potatis. Det dröjde inte länge innan de tre unga nazisterna var övermannade och ordentligt rådbråkade. På ett skrivbord på redaktionen samlades de misslyckade attentatsmännens utrustning in: förutom ett upprop till ”Borgerligt sinnade i Katarina församling” också tre skarpladdade revolvrar, några knivar och dolkar samt en kedja med lås. Den skulle användas för att föra bort Hugo Sillén och hänga honom.

Med nazisttrion väl ihopbuntad på redaktionsgolvet, ringde Fritjof Lager till polisen:

– Vi har lite nazistiskt skräp här, och vill inte ha det liggande. Skulle ni vilja vara så vänliga att komma och hämta det?”