SVT intervjuar Sofia Vu och mig om problematiken med rasism mot asiater

”Sofia Vu, 19, publicerade en video som visar den rasism och de kränkningar hon utsattes för när hon besökte en videochatt. Videon (https://www.instagram.com/tv/CJGzgu_DODJ/?utm_source=ig_web_copy_link&fbclid=IwAR2oGDhRSxA1-4MR-q73G0E5FuFRqkKCVv8xDhOvi1H_MVPTgEn52UOSZBo) har hyllats för att den tar upp diskussionen om rasism mot asiater – men också polisanmälts av föräldrar för ärekränkning.”

”Sedan jag flyttade till Sverige så har jag blivit väldigt van vid att höra ”tjing tjong”, ”hundätare”, ”är du kines?”. Och folk ropar efter mig, både vuxna och barn.

Varje gång jag eller någon jag känner försöker ta upp rasism mot östasiater så tror folk inte på det. Eller så säger folk, ”ja men det är bara ett skämt, du måste skoja med lite”.”

(…)

”Så fort någon ser mig så är deras första tanke att dra upp ögonen eller säga ”ni hao” och göra en massa ”kinesiska” imiterande ljud. Och nu under pandemin så blir det också ett skuldbeläggande av mig för att dom antar att jag är kines.”

(…)

”Även nu när min video har blivit så stor så finns det många som tror att rasism mot östasiater inte är ett riktigt problem i det svenska samhället. Men det är det och den har funnits i flera generationer. Och folk säger alltid att det är ett skämt och att man ska bjuda på sig själv. Det har blivit så normaliserat så att folk inte ens tror att den finns. Men det är inte roligt att skoja om en folkgrupp och om hur dom ser ut.”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sofia-spelade-in-rasismen-hon-fick-motta-pa-chattforum-polisanmaldes

”Sofia Vu, 19, säger att hon blivit van vid att höra människor ropa rasistiska eller kränkande ord efter henne sedan hon flyttade till Sverige. Samtidigt upplever hon att få tar det på allvar.

– Varje gång jag eller någon jag känner försöker ta upp rasism mot östasiater så tror folk inte på det, eller så säger de att det är ett skämt och att man måste skoja med. Därför kände jag att jag behövde spela in det.

Hon ställde in Sverige som plats i appen. När hon satte igång videochattarna började personerna på andra sidan direkt kommentera hennes utseende, många innan hon ens sagt ett ord. En del antog att hon var från Kina och anklagade henne för att vara orsaken till coronaviruset.

– Så fort någon ser mig är deras första tanke att dra upp ögonen, säga ‘nǐ hǎo’ (hej på kinesiska) eller imitera kinesiska ljud eller ord.

Sofia Vu klippte ihop det hon var med om och publicerade videon i sociala medier. Den fick stor spridning.

Efteråt har hon fått ta emot mycket kärlek, men också hat och hot. I videon förekommer minderåriga personer. Sofia valde därför att ta ner videon för att lägga upp en anonymiserad version.

– Vissa föräldrar till barnen har polisanmält mig för ärekränkning och förtal. De säger att jag hänger ut deras barn på internet, säger hon.

– Föräldrarna borde ha i tanken att deras barn som är minderåriga deltar på en sida som är för personer över 18 år. De borde ta ett snack med barnen och inte skylla problemet på mig.

Tobias Hübinette är lektor vid Karlstads universitet och forskar i ämnet rasism.

– Det är definitivt så att den specifika rasismen mot asiater är inlindad i humor. Det är den stereotypen av asiater som vi ofta ser i kultursammanhang och i populärkulturen. Den är därför svår att bekämpa –  just för att humor uppfattas som något positivt.

Tobias Hübinette menar att det finns en brist på medvetenhet kring hur rasism mot asiater ter sig.   

–  Vi har idag lärt oss i Sverige att rasism riktas mot olika minoriteter på olika sätt, det förstår de flesta numera. Rasism tar sig olika uttryck eftersom rasism mot olika minoriteter har olika historiska bakgrunder. När det gäller rasism mot asiater är det dock blankt för de allra flesta, många förstår inte ens att det uppfattas som rasism över huvud taget.”