En gruppledare för SD försvarar sin partikamrat som är hovrättsnämndeman och som har uttryck att han vill döda ”blattar” samtidigt som han kritiserar hets mot folkgrupp-lagen

DN:s Mattias Carlsson intervjuar idag SD:s gruppledare i den kommun där dennes partikamrat också är förtroendevald som i dagarna har förorsakat ännu en SD-rasskandal efter att ha avslöjats med att ha skrivit om ”blattar” och önskat livet ur dessa på Facebook samtidigt som att han är nämndeman i en hovrätt. SD-gruppledaren beklagar visserligen att hans partikamrat SD-hovrättsnämndemannen använde rasordet ”blattar” men har samtidigt förståelse för att nämndemannen vill döda ”blattarna” och gruppledaren som har fortsatt fullt förtroende för sin partikamrat passar samtidigt på att kritisera hets mot folkgrupp-lagstiftningen såsom så många andra numera gör inom den svenska extremhögern:

https://www.dn.se/sverige/namndeman-i-hovratten-utreds-efter-rasistiska-inlagg

”Mannen i 60-årsåldern har tjänstgjort som nämndeman vid olika domstolar från 2011. Sedan 2015 är han med och dömer vid i huvudsak brottmål i en hovrätt. Han är också förtroendevald för Sverigedemokraterna i sin hemkommun med uppdrag i en av kommunens nämnder. Sedan 2011 har han tjänstgjort som nämndeman vid 151 dagar – hittills i år vid 12 tillfällen. Under hösten har han varit med och dömt i ett antal brottmål som bland annat gällt grov misshandel och sexualbrott.

I ett inlägg på Facebook i slutet på november i år skriver nämndemannen om ett rån som drabbat en matbutik på orten där han bor. Han skriver att ”troligtvis två blattar” ligger bakom rånet och att om han var där ”så skulle det ha varit minst en blatte mindre i vårt land”. I ett annat inlägg på Facebook skriver nämndemannen ”Döda Blattarna” följt av en symbol för en kräkande person.

En av hans Facebook-kontakter svarar ”3006” som är en kaliber på ammunition vanligt för bland annat älgjakt. ”Håller med dig xx men 375HH blåser bort hela skallen”, svarar nämndemannen och syftar på en annan, grövre ammunition även känd som .375 Magnum som enligt tillverkaren ofta används för jakt på bufflar och elefanter i Afrika. Mannen är enligt den egna Facebook-sidan en hängiven jägare och poserar på bild med vapen och en död älg.”

(…)

”Gruppledaren för Sverigedemokraterna i kommunen säger till Dagens Nyheter att han har förståelse för att partikamraten uttryckte sig på det vis han gjorde i inlägget.

(…)

”Gruppledaren säger att han har fortsatt förtroende för mannen.

– Jag kan hålla med om att det var väl kanske ganska grovt uttryckt, sen så just de här uttrycken om man kallar någon för blatte då, man behöver kanske inte göra det, men det är egentligen inte så där allvarligt.”

(…)

”…sedan kritiserar han lagstiftningen mot hets mot folkgrupp som han kallar för en ”lagstiftning mot en folkgrupp”.

– Personligen tycker jag att den här lagstiftningen ”hets mot folkgrupp”, det är ju en lag som används mot huvudsakligen äldre personer som yttrar sig på Facebook och annat. Det är människor som har blivit upprörda när man har blivit utsatt för brottslighet eller ett brott när det drabbar någon närstående.”