De s k ”överklassnazisterna” SD:aren och AfS:aren som står åtalade för mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg påminner om att den svenska extremhögern historiskt dominerades av de övre skikten

Ibland är den svenska s k nationella rörelsen så uppfylld av sin egen historia och av sin besatthet vid att upprätthålla kontinuiteten bakåt i historien och hålla alla idag döda ”medlemmar” av denna politiska rörelse vid liv i minnet att det nästan blir både spöklikt och kusligt i dessa båda ords både rätta och dubbla bemärkelser: Under många och långa decennier bestod den svenska s k nationella rörelsen till övervägande delen av s k socialgrupp ett:are och elit- och överklass:are och kanske särskilt gällde det de ungdomar som drogs till rörelsen.

I februari 1931 stormade t ex tre överklassynglingar (varav en var en Tham:are) in på den kommunistiska dagstidningen Ny Dags redaktion i Stockholm och försökte möjligen döda redaktionsmedlemmarna då de var beväpnade med varsin revolver och varav den ena var officersson, den andra prästson och den tredje direktörsson (senare skulle f ö en grupp SD:are möjligen försöka göra likadant när de dök upp på Vänsterpartiets 1 maj-möte i Kungsträdgården i Stockholm och sökte upp den dåvarande partiledaren Gudrun Schyman beväpnade med en skarpladdad handgranat) och så såg ofta den sociala bakgrunden ut bland 1930- och 40-talens högerextremister i Sverige. Det är därför inte en slump att mängder med efterkrigstida professorer, biskopar, direktörer, redaktörer, domare, högre statstjänstemän statliga chefer samt officerare hade en högerextrem bakgrund.

Även efter kriget var så fallet långt in på 1970-talet och kanske ända in på 80-talet: Den krets som befann sig runt Carlbergska stiftelsen och dess ledarfigur Björn Lundahl på 1960-talet blev sedermera bl a docenter, filosofer, ingenjörer, direktörer och jurister (varav en var en Hamilton:are) och den grupp som bildade SD 1988 var till övervägande delen högskoleutbildad och innehade vad som brukligt kallas akademiker- och medelklassyrken.

Det var inte förrän i och med vikingarockens och vit makt-musikens och fr a skinheadsubkulturens ankomst som den svenska s k nationella rörelsen proletariserades kraftigt och inte minst i och med att Jimmie Åkesson och ”de fyras gäng” tog över SD vilket har lett till att SD idag är ett mycket utpräglat arbetar- och lägre medelklassparti.

Dock fanns på 1990-talet några mindre s k nationella organisationer som samlade i huvudsak socialgrupp ett:are och elit- och överklass:are såsom SD:s lokalorganisation i Stockholm Oberoende nationell ungdom (ONU) som sedermera utvecklades till dagens NMR: ONU grundades 1996 av ungdomar i bl a Bromma, Saltsjöbaden, Lidingö, Östermalm och Djursholm (varav en var en Natt och Dag:are) vilka idag bl a är läkare, ingenjörer, lärare, forskare, direktörer, advokater, chefer och docenter och det är inte utan att en kommer att tänka på denna långa tradition av socialgrupp ett:are och elit- och överklass:are inom den svenska s k nationella rörelsen när en läser om SD:aren Alexander Holmberg i Ville de Luxembourg i Luxemburg och AfS:aren Zeke Blomquist i Solsidan/”Saltis” i Nacka

”I torsdags åtalades två svenska högerextremister för mordbrand mot en minkfarm i Sölvesborg. Männen, som är 20 respektive 18 år gamla, ingår i kretsarna kring den internationella högerextrema organisationen ”Basen” som vill störta det demokratiska samhället med våld och terror. I förundersökningen framgår det att de bägge männen bland annat förberedde terrorattentat mot en abortklinik i Sverige.”

Högerextrema överklassungar eldade minkfarm och tänkte mörda kvinnor


”30 oktober 2019. Det brinner på en minkfarm utanför Sölvesborg. Dagarna innan har högerextremisterna Alexander Holmberg och Zeke Blomquist fått skjuts till Sölvesborg av Alexander Holmbergs mamma som tror att de yngre männen ska campa och leta svamp. I Säpos förhör med 18-åriga Alexander Holmbergs mamma medger mamman att hennes son sympatiserar med Sverigedemokraterna. Enligt mamman ska sonen vara mycket intresserad av politik och så sent som i valet 2018 ska Alexander Holmberg ha propagerat för SD.”


(…)

”I polisens förundersökning framgår det att Alexander Holmberg och Zeke Blomquist planerade att utföra terrordåd mot abortkliniker i Sverige. Det som skulle bli deras första dåd mot abortkliniker planerades att utföras i Stockholm. I chattarna står det klart att de bägge högerextremisterna försökte kartlägga Octaviakliniken på Södermalm som utför aborter. Enligt polisen ska de bägge männen planerat att spränga en bomb inne på kvinnokliniken. Männen ska bland annat ha kartlagt delar av personalen.”

(…)

”Alexander Holmberg tillhör den svenska överklassen. När han greps bodde han tillsammans med sin pappa i Luxemburg. Pappan arbetar som förvaltare för ett holdingbolag som kan kopplas till ett av Sveriges största börsbolag inom Stenbeckkoncernen. Under förundersökningen hittade Säpo bland annat bilder på Alexander Holmberg där han poserar i en SS-uniform. Under tiden för gripandet bodde Zeke Blomquist i en mångmiljonvilla på en av de mest eftertraktade adresserna i överklasstäta Nacka. I förhören med Säpo förringar han bland annat förintelsen och under förundersökningen hittade Säpo bilder på Zeke Blomquist där han poserar i en t-shirt från det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.”