Nytt poddavsnitt av Osvenskheter om de utlandsadopterade och deras betydelse för svenskheten

Poddtips: I avsnitt 9 av Per Hans podcast Osvenskheter samtalar Per och jag om de utlandsadopterade och deras betydelse för svenskheten.

I avsnittet försöker jag förstå hur de icke-vita adopterade har förändrat svenskheten i grunden genom att de kom före de utomeuropeiska flyktingarna samt förklara hur det kan komma sig att dagens SD har skrivit in i sitt partiprogram att adopterade är svenskar (”Som… svensk räknar vi den som är född eller i tidig ålder adopterad till Sverige av svensktalande föräldrar…”) och varför SD använder sig så tydligt av adopterade i sin propaganda samt varför Åkesson explicit har pekat ut de adopterade som ett exempel på ”lyckad integration” (d v s de adopterade blir en slags benchmarking-grupp för invandrarna och deras barn och efterkommande…).

”Vi behöver inte gå längre tillbaka än 1960-talet för att komma till ett nästan helvitt Sverige. Det var andra tider då – på flera sätt. Exempelvis pratade man dåförtiden helt öppet om ras och vithet. Det fanns två läger: Rasoptimisterna och raspessimisterna. I det här avsnittet samtalar Per med Tobias om hur man tänkte och pratade då. Du får också en förklaring till ursprunget till den svenska färgblindheten och hur de icke-vita adopterade banade väg för ett mer mång- och multikulturellt Sverige.”