Världens mest kända utlandsadopterade kock och restauratör Marcus Samuelsson är på väg att gå i konkurs

Världens mest kända utlandsadopterade kock och restauratör Marcus Samuelsson är på väg att gå i konkurs:

SvD:s Jonas Cullberg intervjuar den världsberömde svenske kocken Marcus Samuelsson, som är utlandsadopterad från Etiopien, och vars i huvudsak USA-baserade restaurangimperium nu håller på att gå under p g a pandemin.

De allra allra flesta av Sverige cirka 60 000 utlandsadopterade och av västvärldens sammanlagt cirka en miljon utlandsadopterade från Latinamerika, Karibien, Afrika, Mellanöstern, Asien, Öst- och Centraleuropa, Asien och Oceanien har då adopterats av svenska och västerländska akademikerfamiljer vilka generellt är högutbildade höginkomsttagare och vilka ofta både är förmögna och mäktiga på olika sätt. Sveriges och Västs elitfamiljer, och därmed i förlängningen Tellus och homo sapiens elit, har helt enkelt adopterat den postkoloniala världens (liksom även den postkommunistiska världens) underklass för att uttrycka det både drastiskt och dramatiskt.

Samtidigt är det chockerande få av de utlandsadopterade som som vuxna själva har lyckats reproducera och ”upprätthålla” sina adoptivföräldrars sociala status och klassposition utan de allra allra flesta av Sveriges och Västs vuxna utlandsadopterade deklasseras massivt och brutalt och nästan alltid blir det bara värre och värre när åren går och när de utlandsadopterade närmar sig övre medelåldern.

Dock finns det åtminstone en bransch och en sfär i det svenska och västerländska samhället där utlandsadopterade i Sverige och i Väst verkligen excellerar och det är då inom den svenska och västerländska restaurang- och krogbranschen, där mängder med utlandsadopterade arbetar (till skillnad från Sveriges och Västs adoptivföräldrar som omvänt sällan eller aldrig är kroppsarbetare) och varinom ett flertal t o m har lyckats bli s k stjärnkockar och kändiskockar och vunnit Årets kock-tävlingar och andra utmärkelser i respektive västland (såsom t ex i Frankrike, Nederländerna, Tyskland, USA och Sverige m fl länder) på ett sätt som verkligen får en att undra över vad det egentligen handlar om (d v s varför är Sveriges och Västs utlandsadopterade helt enkelt så besatta av mat och dryck?) och den mest (världs)berömde av dem alla är då Marcus Samuelsson:

”Den svenska stjärnkockens imperium är på väg att ödeläggas av coronakrisen i en av världens största matstäder. ”Det tog mig 20 år att bygga upp mina restauranger och det tog 14 dagar att krossa dem”, säger New York-krögaren Marcus Samuelsson till SvD.”

https://www.svd.se/svensk-stjarnkock-i-new-york-som-krigstid?fbclid=IwAR0KrHgntnDG0UNsx2wjwDxy-GpWdKCQOV_FF1MsN4RQ3DZMDBpi0s1TKE8

”Kön till restaurang Red Rooster på Malcolm X Boulevard i Harlem sträcker sig hela vägen runt hörnet in på nästa gata.

Men den munskyddsklädda skaran med ett säkerhetsavstånd på två meter mellan varandra är inte de vanliga gästerna på restaurangen, som är populär bland svenskar på besök i New York.

I mitten av mars stängde guvernören Andrew Cuomo stadens restauranger och andra företag som inte ses som samhällsnödvändiga, för att stoppa spridningen av coronaviruset. Sedan dess fungerar Red Rooster som ett soppkök där Harlem-invånare kan hämta paket med kryddig jerk chicken, frukt och bröd.

– Många i Harlem har osäker tillgång till mat även utan viruset, säger ägaren Marcus Samuelsson och rättar till sitt kamouflagemönstrade munskydd på trottoaren utanför Red Rooster.

– När vi insåg att New York skulle bli coronaepidemins epicentrum förstod vi med en gång att många här inte kommer att ha råd med mat. Det gäller både vår egen personal och många andra i Harlem.

En polisbil bromsar in vid det kontor för inlösning av checkar som ligger intill Red Rooster. Sådana kontor är välbesökta just nu eftersom många behöver lösa in arbetslöshetsersättning samtidigt. Ett tjugotal personer köar i en klunga.

– Håll avståndet, tänk på social distansering! ropar en polis i megafon från bilen.

Över tio miljoner amerikaner anmälde sig som arbetslösa i mars, och soppkök runt om i USA rapporterar om kraftigt ökat tryck. New York är den stad i USA som är hårdast drabbad av epidemin.

– I en sådan här kris, det är nästan som i krigstider, får man försöka använda sina organiseringskunskaper som kock till att hjälpa dem som mest behöver hjälp, säger Marcus Samuelsson.

Marcus Samuelsson är född i Etiopien och uppväxt i Göteborg. Efter en flytt till New York 1994 gjorde han kometkarriär: Han blev kökschef för den skandinaviska krogen Aquavit som 24-åring och fick som yngsta kock någonsin en trestjärnig recension i New York Times.

I USA har han också gjort sig ett namn som tv-kock, för att ha lagat mat till Barack Obamas första statsbankett och för Red Rooster som blivit en av de mest kända restaurangerna i Harlem, där han bott sedan 2003.

Men ingen i branschen skonas från krisen som coronaepidemin orsakat. Marcus Samuelsson vet inte hur länge han kan hålla sina restauranger vid liv. Kanske en månad, säger han.

– Det tog mig 20 år att bygga upp mina restauranger och det tog bara 14 dagar att krossa dem.”