Amat Levin publicerar ett utdrag ur sin nya bok ”Slumpens barn” som handlar om den svensk-gambianska minoritetens historia

Amat Levin publicerar idag ett utdrag ur sin nya bok ”Slumpens barn. Den osannolika berättelsen när Sverige mötte Gambia” i Dagens Arena, som handlar om varför det den 31 december 2019 fanns 11 448 invånare i Sverige med någon form av bakgrund i Gambia varav 5505 var födda i Gambia och invandrade (och 54 av dem var adopterade till fr a infödda majoritetssvenskar), 2075 födda i Sverige och s k ”andrageneration:are” med båda föräldrarna från landet och de resterande 3868 födda i Sverige och blandade med en förälder från Gambia och i huvudsak en gambiansk far och en vit i huvudsak svensk mor.
 
Denna svensk-gambianska minoritet och diaspora som bl a inkluderar namn som Seinabo Sey, Erik Lundin, Amie Bramme Sey och Alice Bah Kuhnke liksom Amat själv har nu fått sin historia berättad tack vare Amats nya bok som bl a beskriver att allt började med den legendariska piratradiochefen och skådespelerskan Britt Wadner, som direkt eller indirekt låg bakom att statens etermediamonopol till slut försvann i Sverige, samt med den likaledes legendariske värmländske krigsveteranen Bertil Harding som bl a hade deltagit i Andra världskriget på norrmännens sida och i Koreakriget på amerikansk sida och som var den som drog igång charterflygen från Sverige till Kanarieöarna och Spanien och därmed direkt eller indirekt till hela världen (d v s för svenskarnas del) och som senare bl a blev revolutionär i Latinamerika och minister i Gambia:
 
 
”Det finns starka kopplingar mellan Gambia och Sverige. Två av anledningarna till detta är en stridsflygare och en radiopirat. Amat Levin berättar den osannolika historien om hur Bertil Harding och Britt Wadner upptäckte Gambia.”

En kommentar

  1. Pingback: Amat Levin publicerar ett utdrag ur sin nya bok ”Slumpens barn” som handlar om den svensk-gambianska minoritetens historia — Tobias Hübinette | Skogsnytt