De predatoriska kreditbolagen som kändisarna stöttar leder till självmord

SvD:s näringslivsbilaga har under de senaste veckorna kartlagt, avslöjat och (med rätta) hängt ut ett (tyvärr mindre) urval av de s k (tyvärr alltför framgångsrika) influencers och (tyvärr alltför älskade) kändisar som gör reklam för de predatoriska kreditbolagen via sina Instagram-konton, i sina poddar, på Facebook, på Youtube och på sina bloggar och hemsidor såsom Alex Schulman, Amanda Schulman, Calle Schulman, Isabella Löwengrip, Carolina Gynning, Ida Warg, Margaux Dietz, Daniel Redgert, Alexandra Nilsson och Katrin Zytomierska (att många av dem är antirasister och feminister och står upp för ”Orten”, invandrarna, minoriteterna och flyktingarna liksom för den utomvästerländska världen och att många av dem är positiva förebilder för 100 000-tals och åter 100 000-tals ”småtjejer”, ”tonårsbrudar” och unga kvinnor är s a s ”en annan femma” liksom att bolagens aktieägare och riskkapitalister vill ha tillbaka sina pengar och fr a få vinstutdelning på sina investeringar) och nu har turen kommit till kreditbolagens offer:

91913819_10157330246235847_7361776414397300736_n.jpg
Idag träder Håkan Halvardsson fram i SvD:s näringslivsbilaga och berättar om sin skuldsatte son Sonny, som i höstas begick självmord av skam och förtvivlan vid 26 års ålder:
 
”– Han hade hela livet framför sig, säger pappa Håkan Halvardsson.
 
Sonny sköt likt allt fler svenskar betalningarna på framtiden – och levde ett liv på kredit.
 
Det livet tog slut i höstas.
 
När Stockholmspolisen bröt upp dörren hittades Sonny död i badrummet. Han hade tagit sitt liv när skulderna blivit ohanterliga.
 
– Det fanns en maträkning kvar i lägenheten när de hittade honom. Han köpte till och med mat på kredit, säger Håkan Halvardsson.
 
Sonny blev 26 år.
 
I lägenheten satt lånefakturorna prydligt insorterade i pärmar när familjen kom. Sonny hade betalat alla sina räkningar i tid och fick aldrig några betalningsanmärkningar.
 
Håkan Halvardsson har varit polis i 40 år innan pensioneringen och är van att ta del av andra människors livsöden. Men när han och dottern satte sig ner för att gå igenom vad som hänt Sonnys sista tid fick de en chock.
 
Där fanns räkningar från C Finance, Ferratum, , Intrum, Klarna, Lendify, Norwegian Bank, Svea Ekonomi och Qliro – insatta i kronologisk ordning.”
 
(…)
 
”Sonny jobbade i kundtjänsten för en butikskedja och fick ut ungefär 15 000 kronor i månaden efter skatt. Ändå hade han beviljats lån på nästan 400 000 kronor från flera lånebolag i olika omgångar.
 
Miniräknaren stannar på 378 785 kronor när de kända skulderna summeras.
 
Familjen är starkt kritiska till hur lånebolagen agerat. De bestämde sig för att berätta öppet om Sonnys död efter att ha läst SvD:s granskning Kreditkriget – en artikelserie om bolagen som har som affärsidé att få sina kunder att handla på kredit och leva på lånade pengar.”