Ett urval av de viktigaste audiella och audiovisuella produktionen som handlade om ras i en svensk kontext på 1960- och 70-talen

Jag har under de senaste dagarna försökt att bringa reda i de viktigaste audiella och audiovisuella (radio- och tv-program, dokumentärer, spelfilmer) produktionerna och verken plus böckerna och skrifterna som tematiserade ras i en specifik svensk kontext på 1960- och 70-talen och tror mig nu ha kunnat identifiera flertalet av dem eller kanske t o m merparten (OBS – detta är då bara ett urval). Dessutom har jag hittat en sammanställning som visar antalet artiklar i svenska tidningar och tidskrifter och antalet svenska böcker som behandlade situationen för svarta amerikaner under perioden 1953-73.
89803700_10157267367265847_5398290355063881728_n.jpg
 
89820930_10157267366510847_3132378206556913664_n.jpg
TV- och radioprogram plus filmer:
Roland Hjelte & Karl-Axel Sjöblom: Färgad i folkhem, SVT 12/2 1962 (den första svenska dokumentären som behandlade situationen för icke-vita invandrare i Sverige)
Ingrid Samuelsson: Adoptivbarn. Om adoption av svenska och utländska barn, SR 24/9 1963
Jack Jordan: Svensk rapsodi i svart, SVT 4/4 1969 (dokumentär producerad av SVT och av den första svarta amerikanska TV-producenten och i dokumentären deltog bl a Eartha Kitt, Harry Belafonte och Miriam Makeba)
Gunnar Höglund: Vill så gärna tro, GH-Produktions 4/9 1971 (spelfilm som Bob Marley gjorde filmmusiken till och som Johnny Nash och Christina Schollin hade huvudrollerna i)
Madubuko Diakité: For Personal Reasons, SVT 11/11 1973 (+ Det osynliga folket/The Invisible People)
Studio S: Vi behövs i Sverige, SVT 15/11 1977
Vågspel: Bland svartskallar och ljushuvuden, SR 12/3 1979
89773184_10157267366325847_1672070415175909376_n.jpg
 
90011076_10157267366975847_8313007835331952640_o.jpg
Bibliografi:
Sundberg, Gunnar. 1961. Rasproblem i stöpsleven. Hudiksvall: Clasons boktryckeri.
Haste, Hans. 1962. Rasismen. Förnuft och fördom i rasfrågan. Stockholm: Rabén & Sjögren.
Taikon, Katarina. 1963. Zigenerska. Stockholm: Wahlström & Widstrand.
Kumm, Evert. 1965. Zigenare och vanliga svenskar. Fakta om en s.k. raskonflikt. Örebro: Evert Kumm.
Beckman, Lars. 1966. Ras och rasfördomar. Stockholm: Prisma.
Johanson, Kjell E. 1966. Fascism, nazism, rasism. Staffanstorp: Cavefors.
Snismarck, Olle. 1968. Stick hem till Afrika. Stockholm: Rabén & Sjögren.
Tyus, Victor Herbert. 1969. Den stora klyvningen. Roman. Stockholm: Bonnier.
Taikon, Katarina. 1970. Zigenare. Stockholm: Natur och kultur.
Jacobson, Gun. 1970. Min bror från Afrika. Stockholm: Bonnier.
Küng, Andres (red.). 1970. Samemakt. Välfärd till döds eller kulturellt folkmord? En debattbok. Stockholm: Rabén & Sjögren.
Eriksson, Lars. 1971. Rasism och rasdiskriminering. Studiehäfte för gymnasieskolan och folkhögskolan. Stockholm: Svenska FN-förbundet.
Centerwall, Erik & Håkan Wall. 1972. Rasism. Studiebok. Stockholm: Läromedelsförlaget.
Svenska ekumeniska nämnden. 1972. Kampen mot rasismen. Stockholm: Gummesson.
Jonsson, Einar. 1975. Samerna, vårt rasproblem. Örebro: Handelstryckeriet.
Brändefors, Jan-Ove, Hans-Henrik Rönnow, Göran Körner, Vilgot Oscarsson & Ulf Lundberg. 1976. Moment. Socialkunskap 5. Vi och dom. Ras- och minoritetsfrågor. Internationella aspekter på sociala problem. Lund: Studentlitteratur.
Lagevi, Bo. 1977. En död i skönhet. Stockholm: B. Wahlström.