Max von Sydow var en av flera svenskar som spelade asiater i ”yellowface”

Olle Dahllöf påminner om att den nyligen bortgångne Max von Sydow en gång i tiden spelade kejsar Ming i filmen Blixt Gordon (1980) på DN:s Namn och Nytt-sida.
MING.jpg
 
Märkligt nog har flera svenskar som likt von Sydow gjorde (super)karriär i den amerikanska filmindustrin spelat asiater i ”yellowface”. En av dem var Nils Asther som spelade asiat i filmer som The Bitter Tea of General Yen (1933) och inte minst Warner Olund eller Verner Öhlund som både spelade de asiatiska karaktärerna Fu Manchu och Charlie Chan.
 
Svensken Olund/Öhlund blev osannolikt nog t o m världens mest kända och populära ”yellowface”-skådespelare då han var den som gjorde ”yellowface”-tekniken världsberömd för sin roll som den kinesiske detektiven Charlie Charlie som han spelade i hela 16 filmer under mellankrigstiden.
 
Olund/Öhlund anses ha fulländat själva ”yellowface”-tekniken i sig genom att som det heter ha lärt sig att röra sig asiatiskt och anamma en asiatisk mimik och ett asiatiskt kroppsspråk liksom ett asiatiskt sätt tala på och alla vita skådespelare som kom efter Olund/Öhlund och som har spelat asiater inklusive von Sydow har helt enkelt blivit tvungna att förhålla sig till denne.
 
Varför flera svenska skådespelare har spelat asiater är dock omöjligt att svara på men det är tyvärr ett faktum att den ”yellowface”-teknik som Olund/Öhlund en gång i tiden utvecklade till fulländning och som von Sydow fortsatte att ”tradera” har fortsatt att frodas i dagens Sverige.

  1. Pingback: MOHAMED OMAR: Den gula faran – DET GODA SAMHÄLLET
  2. Pingback: Max von Sydow inte värd att hyllas - om woke-vänstern får bestämma - Samhällsnytt
  3. Pingback: MOHAMED OMAR: Svensken Max von Sydow utsedd till bäste yellowface-skurken – DET GODA SAMHÄLLET